VIDEO Prvi put nakon 20 godina uočena rijetka ružičasta hodajuća riba

Foto: Twitter/Karen Gowlett-Holmes

Podvodna kamera je uz obalu Tasmanije, prvi put nakon više od 20 godina, snimila rijetku, hodajuću ružičastu ribu koja je specifična samo za ovo područje planeta. 

Ružičasta riba hodačica posljednji je put viđena 1999. godine uz obalu Tasmanije, a navodno je nakon toga viđena još svega nekoliko puta. Zbog bojazni za njezin opstanak, australske vlasti nedavno su je stavile na popis ugroženih vrsta.

Za razliku od prijašnjih viđenja, ružičasta hodačica preselila se u dublje vode, a viđena je na dubini od 150 metara, piše BBC.

Znanstvenici su uzbuđeni zbog ovog otkrića jer ono nudi nadu u opstanak ovih neobičnih riba za koje se vjerovalo da žive samo na jednom teritoriju i to u plićim vodama.

https://twitter.com/Sciences_UTAS/status/1473811600872148994?s=20

Riba je specifična po tome što u donjem dijelu tijela ima peraje nalik rukama, uz pomoću kojih se kreće po morskom dnu. Snimljena je sasvim slučajno, dok je podvodna kamera bilježila staništa koralja i jastoga. Kasnijim pregledom snimke među gomilom većih riba uočena je mala ružičasta hodačica, za koju su procijenili da je veličine 15 centimetara.