Zbog preskupog ruskog plina ove zime, flota američkih LNG tankera spašava Europu

Foto: Bloomberg

Usred energetske krize koja je dovela do rekordne cijene plina, Europa privlači flotilu američkih tankera s ukapljenim prirodnim plinom. Cijena ruskog plina u Europi premašila je 1800 dolara za 1000 kubika, što je gotovo trećinu više nego tjedan dana ranije. To je otprilike 24 dolara više od azijskih cijena i više od 14 puta više od plina koji se prodaje na američkom referentnom tržištu. 

Stručnjaci procjenjuju da cijene rastu jer ruski Gazprom nije rezervirao kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Poljsku plinovodom Jamal-Europa. Iz tog razloga, fizički tok plina krenuo je u obrnutom smjeru, iz Njemačke prema Poljskoj.

Zbog svega ovoga flota američkih tankera s ukapljenim prirodnim plinom stiže u Europu.

Od 76 američkih LNG tereta u tranzitu, 10 tankera koji zajedno prevoe 1,6 milijuna kubičnih metara goriva za toplane i elektrane, krenulo je prema odredištima u Europi, pokazuju podaci o otpremi koje je prikupio Bloomberg. Čini se da još 20 tankera koji prevoze oko 3,3 milijuna kubnih metara plina prelaze Atlantski ocean i na putu su prema europskom kontinentu. Gotovo jedna trećina tereta dolazi s izvoznog terminala Sabine Pass LNG tvrtke Cheniere Energy Inc. u Louisiani.

Foto: LNG Hrvatska

Američki terminali za izvoz LNG-a rade s punim kapacitetom ili iznad njega nakon što su u nedjelju postigli rekordne protoke plina. Azija je obično glavno odredište za američki LNG teret, ali to se promijenilo ove zime, zbog energetske krize u Europi.

Zbog cijele ove situacije i hrvatski LNG terminal u Omišlju bi mogao poslovati pod punim kapacitetom. Iz Omišlja, gdje je iskrcao svoj teret, je upravo isplovio brod za prijevoz UPP-a ‘SK Resolute’, britanske kompanije Total Gas & Power Shartering.