Crna Gora pristala na pregovore s Hrvatskom o vlasništvu školskog broda Jadran

Foto: Youtube/Screenshot

PODGORICA/ZAGREB/SPLIT – Crna Gora i Hrvatska postigle su saglasnost o formiranju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda „Jadran“, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada. To je navedeno u dokumentu crnogorske vlade o suradnji sa susjednim zemljama, javlja RTCG

Kako se ističe, sveukupni odnosi Crne Gore i Republike Hrvatske mogu se ocijeniti kao prijateljski. Od obnove crnogorske nezavisnosti, navodi se, Republika Hrvatska Crnoj Gori u kontinuitetu pruža političku i stručnu pomoć neophodnu za brži napredak Crne Gore na putu europske integracije.

“Tijekom službene posjete crnogorskog ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Zagrebu, postignut je dogovor da se obnovi rad Međuvladinog mješovotog odbora (MMO) za provedbu Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, koji je bio u zastoju od 2018. godine”, piše u tekstu.

Istanuto je da će se ovim ostvariti suradnja u pitanjima koje imaju nemjerljivi značaj za položaj i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica u obje države, a koji predstavjaju kvalitetnu poveznicu koja obogaćuje ukupne bilateralne odnose.

“Također, postignuta je suglasnost o formiranju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda Jadran, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada”, pojašnjava se u istom dokumentu.

Republika Hrvatska smatra, kako su ranije ustvrdili njeni dužnosnici, da taj jedrenjak treba pripasti Hrvatskoj, jer mu je Split bio matična luka, odakle je 1991. godine doplovio u Crnu Goru na remont i gdje je nakon rata i ostao.

Od tada su ga koristile vojska Srbije i Crne Gore, a od 2006. školski brod Jadran postao je sastavni dio mornarice Crne Gore, te su njezini dužnosnici tvrdili su da je vlasništvo Crne Gore.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Školski brod Jadran na današnji dan 1933. krenuo prema Splitu i predan ratnoj mornarici