VIDEO Japanci porinuli prvi potpuno električni tanker

Foto: Asahi tanker

Japanska brodarska kompanija Asahi Tanker porinula je i imenovala prvi od svoja dva potpuno električna tankera sljedeće generacije naručena u 2020. godini, javlja Offshore energy.

Ceremonija je održana u srijedu, 22. prosinca, u brodogradilištu Koa Sangyo u gradu Marugame u Japanu, prenosi Pomorac.hr.

Novogradnja imena Asahi trebala bi početi ploviti u ožujku 2022. godine u Tokijskom zaljevu.

Pokreće ga masivna litij-ionska baterija koju je razvio e5 Lab, konzorcij koji su osnovali japanski partneri u svrhu uspostavljanja infrastrukturnih usluga u pomorskoj industriji za plovila na električni pogon. Bateriju je isporučio Corvus Energy.

Time tanker postiže nulte emisije štetnih plinova, kao što su CO2, NOx (dušikovi oksidi), SOx (sumporovi oksidi), te čestica, čime se smanjuje utjecaj na okoliš. Uz to, smanjene razine buke i vibracija stvorit će ‘ugodnije radno okruženje za članove posade’ i smanjiti onečišćenje bukom u zaljevu.

Implementacija različite automatizirane opreme i digitalnih alata uključujući Internet stvari (Internet of Things – IoT) također će smanjiti radno opterećenje za posadu i povećati operativnu učinkovitost broda, piše The Maritime Executive.

Uz to, baterija će biti na raspolaganju hitnim službama u slučaju prirodne katastrofe u Tokiju. Ovu ideju su izvorno predložili e5 Lab i Asahi Tanker. Dizajn broda nadzire Ichibansen Co., Ltd.

Koa Sangyo i Imura Zosen KK zaduženi su za izgradnju po jednog plovila, dok Kawasaki Heavy Industries (KHI) služi kao sistemski integrator za dvojac. Drugo plovilo Imura Shipbuilding planira dovršiti u ožujku 2023. godine.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Zaplovio prvi potpuno autonomni električni teretni brod na svijetu

VIDEO Norvežani puštaju u promet prvi hibridni teretni brod te prvi autonomni električni kontejnerski brod na svijetu