PLOVEĆA ČUDOVIŠTA Kako brodovi prevoze platforme teške 100 tisuća tona?

Foto: Fluctus / Youtube / Screenshot

Na svijetu zaista postoji ogroman broj različitih specijaliziranih plovila koji služe za prijevoz ljudi, kao i gotovo bilo koje vrste tereta koju je moguće transportirati s jedne lokacije na drugu – od nafte, plina, rasutih tereta, kontejnera, do raznih velikih dijelova strojeva i platformi.

Pri susretu s bilo kojom vrstom broda, a posebno pri susretu s golemim plovilima dugima po nekoliko stotina metara, čovjek prirodno osjeća strahopoštovanje. Koliko god netko bio ‘morski vuk’, čovjek je po svojoj prirodi kopneno biće, pa je samim time još fascinantnija ta ljubav čovjeka prema moru. Brodovi su odraz te ljubavi, ali i napretka tehnologije kojemu smo, na sreću, svjedoci na način koji nikad u povijesti čovječanstva nije bio zamisliv našim precima, piše Pomorac.hr.

Upravo brodovi koji služe za prijevoz teških tereta, poput golemih platformi teških i po stotinu tisuća tona, jedni su od najfascinantnijih plovila koje je čovjek napravio. Kako izgleda prijevoz ovih giganta morem, pogledajte u videu.

I.B.