5 min. čitanja

STIŽU LI BOLJI DANI ZA OTOČANE? Uvode se mobilne ambulante, brzi brodovi i helikopteri

STIŽU LI BOLJI DANI ZA OTOČANE? Uvode se mobilne ambulante, brzi brodovi i helikopteri
Photo: Pixabay

Zlatni sat spašava život osobama koje su doživjele srčani udar. U prvih 60 minuta od infarkta nužno je što prije dovesti pacijenta do bolnice kako bi oštećenje srca bilo što manje. No što kada se takva i slične nesreće dogode na nekom od hrvatskih otoka, gdje gotovo niti ne postoji sustav hitne medicinske pomoći?

Prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja, u Hrvatskoj je stalno naseljeno 49 otoka i poluotok Pelješac, a najveći broj stanovnika broje otoci Cres, Krk, Brač, Hvar, Pag, Korčula, Dugi otok, Mljet, Vis i Rab. Svi redom nose isti križ – jedva nekakvu ili gotovo nikakvu dostupnu zdravstvenu skrb. Uzet ćemo za primjer otok Brač, na kojem živi više od 14 tisuća ljudi, a otok nema ni pedijatra, ni ginekologa ni adekvatan brod za hitan medicinski prijevoz.

Otok Mljet, koji ima 10 puta manje stanovnika od Brača, ima “sreće” – od prošle godine tamo postoje dva liječnika opće prakse na tisuću stanovnika. Ljeti, usred sezone, pacijenata je i više. Pa ipak na web stranici navedenog ministarstva se hvale kako je Hrvatska, uz Finsku, “jedina zemlja u Europi koja sustavno brine o svojim otocima”. Teško da bi Bračani to mogli potvrditi.

I vrapcima na grani je jasno da je ovakvo stanje neodrživo, a čini se da je počelo zvoniti i u glavama članova Vlade, na kojoj je prije dva tjedna usvojena Odluka o donošenju Nacionalnog plana razvoja otoka 2021.-2027. godine i Akcijski plan 2021.- 2023. za provedbu.

Foto: Facebook

Što donosi Nacionalni plan razvoja otoka?

Strategija razvoja otoka, između ostalog, uključuje jačanje sustava primarne zdravstvene zaštite kroz ulaganje u infrastrukturu i razvoj usluge telemedicine, naročito na manjim i udaljenim otocima – kazali su nam u Ministarstvu zdravstva, napominjući da će se ići u jačanje kapaciteta i opremljenost domova zdravlja, laboratorija i izvanbolničke specijalističke zdravstvene zaštite, unaprjeđenje sustava hitne medicine te daljnji razvoj ljekarničke mreže na otocima.

No kako navesti liječnika da primjerice iz Zagreba preseli na Lastovo? Poticajnim radnim uvjetima – tvrde nam u ministarstvu te dodaju kako će se na nacionalnoj razini financirati specijalizacije iz obiteljske medicine, hitne medicine, pedijatrije i ginekologije kao i druge specijalizacije koje su posebno deficitarne na otocima. Medicinsku opremu i potrebne specijalizacije planiraju financirati iz EU fondova, a u Vladi su uvjereni da će dostupnost zdravstvenih usluga na otocima utjecati i na razvoj tamošnjeg zdravstvenog turizma izvan turističke sezone.

Na većim otocima planira se jačanje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u sklopu domova zdravlja što bi u konačnici, kažu, trebalo rezultirati rjeđim odlascima pacijenata na bolničku i specijalističku obradu na kopno te racionalizacijom osobnih troškova za otočno stanovništvo.

Uvode se mobilne ambulante i hitna helikopterska služba

Što se tiče otoka na kojima postoji mali broj stanovnika planira se uvođenje mobilnih ambulanti, dok se na pučinskim otocima namjerava razvijati telemedicinska infrastruktura i usluga.

Pružanje hitne medicinske skrbi i prijevoza pacijenata s otoka do kopna osigurat će se nabavom i opremanjem brzih brodica i uspostavom sustava hitne helikopterske službe (HEMS). To znači da će se morati ulagati u izgradnju heliodroma i adaptaciju lučkih pristaništa na otocima za prihvat helikoptera, odnosno brzih brodica. U planu je i razvoj sustava mobilnih ljekarni, osobito na udaljenim otocima.

Foto: Siniša Radić

Podsjećaju nas u ministarstvu zdravstva kako su u prosincu 2020. godine krenuli u ispitivanje tržišta i u informiranje “zainteresiranih gospodarskih subjekata” o planovima ministarstva oko nabavke helikoptera za hitnu pomoć. Riječ je, kažu, o zahtjevnom projektu koji iziskuje barem godinu do dvije priprema.

– U prvoj fazi planira se nabava usluge koju bi pružali operateri s kojima bi Ministarstvo sklopilo Ugovor o pružanju usluge HEMS-a. U tom slučaju Operater bi uslugu pružao svojim helikopterima uz korištenje vlastite letačke posade. Ministarstvo odnosno HZHM bi osiguralo medicinsko osoblje (liječnike i medicinske sestre/tehničare). Ugovor s pružateljem usluga HEMS-a planira se sklopit na rok ne kraći od 5 godina – istaknuli su nam u Ministarstvu zdravstva.

Za izradu dokumentacije za uspostavu HEMS-a već je zatražena financijska pomoć iz EU fondova, a postupak odobravanja još je u tijeku.

U tijeku je izgradnja i opremanje brodica za hitnu pomoć

U sklopu EU projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“ proveden je postupak javne nabave za gradnju i opremanje šest brzih brodica. Na natječaju je odabrana ponuda  Zajednice ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište 1 d.o.o. s cijenom 76,4 milijuna kuna s PDV-om, pri čemu je 85% sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ostatak pokriva država.

Foto: Iskra brodogradilište Šibenik

Brodogradilišta su dužna isporučiti brodove u roku 2 godine od potpisivanja ugovora, a brodovi će biti stacionirani u lukama Mali Lošinj, Rab, Zadar, Šibenik, Supetar i Dubrovnik. Osim za hitan medicinski prijevoz, brodice će se koristiti i za potrebe traganja i spašavanja te u slučajevima pomorskih nesreća i pomorskih katastrofa.

Kako bi se prevenirali nepotrebni troškovi prijevoza s otoka na kopno omogućeno je izvođenje medicinsko-biokemijskih pretraga pomoću automatskih biokemijskih analizatora na ukupno 12 lokacija: Dubrovačko-neretvanska županija- Ispostava Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet;  Primorsko-goranska županija- Ispostava Cres, Mali Lošinj, Rab; Splitsko-dalmatinska županija- Ispostava Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis;  Zadarska županija- Ispostava Preko.

Kako privući zdravstvene djelatnike na otoke?

Uzalud ulaganje u infrastrukturu i opremu, ako ih nema tko koristiti. Nedostatak zdravstvenog osoblja na otocima i općenito njihova nezainteresiranost da žive u slabo dostupnim sredinama, izazov je s kojim će se morati malo bolje pozabaviti i jedinice lokalne samouprave.

Foto: Dražen Kasprek

– Problem nedovoljne zainteresiranosti ili ne zadržavanja zdravstvenog kadra na otocima neće biti moguće riješiti bez osiguravanja boljih radnih uvjeta uz uspostavu sustavnog nagrađivanja prema radu odnosno uvjetima rada u ruralnim krajevima. Tu se treba uključiti i lokalna uprava i samouprava koja treba dodatno stipendijama stimulirati upis na medicinske fakultete te motivirati mlade da se vrate i zadrže u regiji. Lokalna uprava i samouprava trebaju osigurati i stanove te kvalitetnije životno okruženje za obiteljski život doktorima medicine, ali svim drugim profesijama u zdravstvu koje nedostaju – napominju u Ministarstvu zdravstva.

Kažu nam da su u razdoblju do 2027. godine osigurana sredstva za specijalističko usavršavanje u području primarne zdravstvene zaštite te za jačanje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite pri domovima zdravlja.

Postupak programiranja s Europskom komisijom trebao bi započeti krajem siječnja, a realizacija za oko 460 specijalizacija, u procijenjenom ukupnom iznosu od oko 510 tisuća kuna, u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost za cijelu Hrvatsku, trebala bi krenuti polovicom ove godine.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Pogledajte kakvim se gliserom prevoze hitni pacijenti s Brača: “Brod je u očajnom stanju, ovo je nedopustivo!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.