SPEKTAKULARNA SNIMKA Površina otoka povećala se za 45%, a zbog erupcije more postalo toksično

Foto: Facebook/Tonga Geological Services

Vlasti Kraljevine Tonge, otočne države usred Pacifika, posljednja tri tjedna budno motre stanje na vulkanskom otoku Hunga Tonga Hunga Ha’apai, koji je eruptirao sredinom prošlog mjeseca, izbacujući kilometrima u vis užareni pepeo. Prema posljednjim informacijama vulkan zasad miruje, no površina otoka se u posljednjih mjesec dana povećala za gotovo polovicu. 

Jutrošnje satelitske snimke nisu pokazale aktivnost vulkana Hunga Tonga, no vlasti Kraljevine Tonge izdale su upozorenje lokalnim ribarima i pomorcima da se ne približavaju otoku te da drže minimalnu distancu od gotovo 3 Nm, uglavnom zbog otrovne pare koju i dalje ispušta vulkan. Upozoravaju i da je kontaminirano more oko vulkana, a tako bi moglo ostati barem mjesec dana. Satelitske snimke, pak, pokazuju da se površina ovog vulkanskog otoka u posljednjih mjesec dana povećala za 45%.

– Na zračnim snimkama vidi se da je boja mora oko vulkana promijenjena što ukazuje na to da je vulkan u more ispustio značajnu količinu kondenzata, koji je otrovan. Pretpostavljamo da je zatrovana i riba zbog čega bi se taj morski dio zasad trebao izbjegavati – poručili su iz Geološke službe Tonge.

Na Twitteru je objavljena spektakularna snimka erupcije.

Vulkan trenutačno u stanju mirovanja, no još neko vrijeme će biti pod budnim okom geologa.

 

J.K.