Počinje gradnja najskuplje luke na zapadu najsiromašnijeg kontinenta

Foto: Pixabay/Ilustracija

Početkom tjedna položen je kamen temeljac za izgradnju najskuplje kontejnerske luke na zapadu Afrike. Na 50-ak kilometara od glavnog senegalskog grada Dakara niknut će terminal za prihvat najvećih brodova, vrijedan 1,13 milijardi dolara. 

Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji u Senegalu, koju bi zajednički trebali realizirati kompanija iz Dubaija DP World i Lučka uprava Dakar, a s kojom stižu i mnoga radna mjesta za stanovnike jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta, prenosi Reuters.

Kamen temeljac položio je senegalski predsjednik Macky Sall, koji tvrdi da je izgradnja ove mega luke početak cjelovite gospodarske transformacije ove zapadnoafričke zemlje. Prva faza projekta uključuje izgradnju 840 metara pristaništa i oko 5 kilometara morskog kanala koji će moći primiti brodove od oko 360 metara.

Druga faza podrazumijeva izgradnju 400-njak metara duge obale za prihvat kontejnera, ali i jaružanje kako bi luka mogla prihvatiti brodove dulje od 400 metara. Pomorsku i kopnenu infrastrukturu financirat će DP World.

J.K.