Najavljen novi izlov u Tarskoj vali – Sporni ribolov u posebnom staništu, gdje je ribolov zabranjen

Foto: Ribolov / Youtube / Screenshot

U najavi je još jedan izlov u Tarskoj vali. Kako piše portal Ribolov, građani kojima je najavljen izlov, upućeni su na uklanjanje svojih barki dok izlov ne završi. Brojni su protivnici izlova pa čak i ovog, kako kažu, pod okriljem istraživanja i znanstvenog nadzora. 

– Radi se o ponovnom zatvaranju Tarske vale pod okriljem Instituta za oceanografiju Split. Takav način izlova brancina u mrijestu je ulaskom u EU postao nezakonit i ne bi se smio obavljati. Navodno se sva ostala riba u mreži pušta nakon uzorkovanja. Naravno da se to ne desi jer je velika lova u igri – stoji u reakciji jednog od čitatelja.

– U Tarskoj vali su posljednje 4 preživjele plemenite periske koje su ugrožena vrsta, a da ne spominjemo, po mojoj procjeni 8-10 tona brancina u mrijestu. Znači, sa bagerima se po obali povlači dvostruka mreža par dana. Iza njih ne ostaje ništa. A šteta se svake godine povećava. Uz sve ilegalne mreže koje inspektori i pomorska policija ignoriraju, genocid se završava izlovom koji se u tradiciji nazivao izlov cipla. Na zadnjem takvom izlovu sam prisustvovao i nakon uzorkovanja se čekalo da padne mrak te se brod lokalnog vlasnika iz Vrsara otisnuo na sred vale i u okrilju noći ispraznio mreže u posude na brodu. Ukoliko treba imam i video zapise – piše čitatelj koji je portalu Ribolov proslijedio i videozapise pražnjenja mreža.

 

Kako je već pisao Morski HR, tradicionalni ribolov cipala mrežom potegačom u Tarskoj vali stariji je i više od 900 godina. Uglavnom se odvijao sezonski, u proljetnom i jesenskom razdoblju. Nakon ulaska Hrvatske u EU, zbog pravne stečevine EU, ovakav ribolov više nije dozvoljen. Međutim, ipak se odvija na terenu. Istina pod malo drugačijim okolnostima i imenima. Ali se odvija. Zabrinuti građani su nas u više navrata upozorili na problem izlova brancina u Tarskoj uvali, koji se, prema njihovom tumačenju, radi pod upitnom kontrolom.

Dio istarskih ribara svojedobno je tražio da im se ribolov u Tarskoj vali ipak dozvoli obalnom potegačom. Na tragu tog zahtjeva, Uprava ribarstva je od Instituta za oceanografiju i ribarstvo zatražila obavljanje istraživanja s ciljem opisivanja ovog tipa ribolova i pripreme dokumentacije za eventualno traženje dozvole od EU za obavljanje ribolova.

Prof.dr.sc. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu pojašnjava da je znanstveni nadzor lovina od strane Instituta započeo još davnih 80-ih godina prošlog stoljeća i trajao je negdje do 2015 (s povremenim prekidima i u ovisnosti o koncesionarima odnosno o radu koncesionara odnosno je li se izlov obavljao ili ne). Nadzor se obavljao samo kada se izlov obavljao. Pojedinih godina izlov uopće nije obavljan, a ponekad je izlov obavljan samo jednom godišnje opet uz nadzor.

U Pravilniku o obavljanju ribolova u zaštićenim područjima, posebnim staništima i područjima s posebnom regulacijom ribolova, koji je objavljen u studenom 2020. godine, Akvatorij ušća rijeke Mirne (Tarska uvala) koji je omeđen spojnicom rt Poduliki – rt Kras, spada u posebna staništa, u kojima postoje pogodni uvjeti za razvoj riba i drugih morskih organizama i koja su njihova mrijestilišta, hranilišta, rastilišta ili skloništa. U posebnim staništima zabranjeno je obavljanje bilo kakvog oblika ribolova osim ribolova povrazima, stajaćim parangalima, do dva komada s ukupno do 150 udica, vršama za lov ribe, ukupno 35 komada i ostima s i bez upotrebe osvjetljenja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se krije iza izlova potegačama u Tarskoj vali? Donosimo odgovore Instituta za ribarstvo

NOVI PRAVILNIK Ograničen ribolov u zaštićenim područjima