1 min. čitanja

Šezdeset je godina od razornih potresa na Makarskom primorju

Šezdeset je godina od razornih potresa na Makarskom primorju
Foto: Boris Kačan

MAKARSKA – Prije 60 godina Makarsko primorje pogodio je prvi od dva jaka potresa, u nedjelju 7. siječnja u 11,03 sati magnitude 5,9 Richterove ljestvice, a četiri dana poslije, 11. siječnja još jači, magnitude 6,1.

Poslije oba potresa uslijedio je velik broj novih pomaka tla. Najavljeni zaglušnim podzemnim tutnjavama, trešnje su aktivirale lavine stijena s Biokova, te se golema količina kamenja obrušila na podbiokovska sela i pomela sve pred sobom. Stijene su letjele i do mora. Stradavale su stambene zgrade, škole, Dom zdravlja, posebno dio s rodiljama.

Izvori se zamućuju, pogiba dvoje ljudi u Podgori i Drašnicama.  Dio stanovništva otišao je iz grada, većinom u Baško Polje i Dječje Selo, kamo su Makarani i prije 147 godina bježali od epidemije kuge, no život u opustošenom gradu ipak se postupno organizirao.

Prema službenom izvještaju bilo je 3256 neupotrebljivih kuća, 14.980 oštećenih kuća, oštećeno ili porušeno 108 škola, 25 kilometara cesta, 1343 metara obale…

Najviše su stradala naselja Podgora, Drašnice, Igrane, Tučepi, Živogošće, Zaostrog, Gradac, Brist, Drvenik i Podaca, Makarska i Ploče.’

Inače, makarski je potres prema definiciji seizmologa u kategoriju jakih, magnitude 6 – 6,9 po Richteru.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.