1 min. čitanja

Rekordna temperatura izmjerena na zapadnoj obali Australije

Rekordna temperatura izmjerena na zapadnoj obali Australije
Foto: Pixabay/Ilustracija

Na južnoj Zemljinoj polutki sada je ljeto pa nije neobično da temperature rastu i iznad 40 stupnjeva. Uobičajeno je da se vrlo visoke, ekstremne temperature pojavljuju u unutrašnjosti Australije. No tamošnja meteorološka služba izmjerila je rekordno visoku temperaturu na obali kontinenta.

U Australiji je jučer izmjerena druga najviša temperatura u povijesti tog kontinenta. Živa u termometru u gradu Onslowu, na zapadnoj obali Australije, jučer se popela na nevjerojatnih 50,7 stupnjeva Celzijevih, čime se izjednačila s rekordnom temperaturom izmjerenom u Južnoj Australiji 1968. godine, prenosi BBC.

No čini se da je to nije ništa u usporedbi s onim što očekuje tamošnje stanovnike tijekom današnjeg dana, za koji su najavljene još veće temperature.

Nije Onslow jedini koji se topi na paklenim temperaturama. Još dva australska grada – Mardie i Roebourne –  prijavila su jučer temperature više od 50 stupnjeva.

Luke Huntington, iz Biroa za meteorologiju, rekao je da je nakupljanje vrućeg zraka u regiji uzrokovano nedostatkom grmljavinskog nevremena, dok je jedan stanovnik Roeburna rekao je za ABC News da je zbog ekstremno visokih temperatura klima-uređaj u njihovom uredu prestao raditi.

Rekordna vrućina dolazi samo nekoliko dana nakon što je izvješće satelitskog sustava EU-a potvrdilo da je posljednjih sedam godina bilo najtoplije dosad. Toplinski valovi postaju sve vjerojatniji i ekstremniji zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Svijet se već zagrijao za oko 1,2 stupnjeva Celzijevih otkako je započela industrijska era, a dokad će se Zemlja zagrijavati ovisi o vladama diljem svijeta i njihovoj odluci da hitno smanje emisije štetnih plinova, koji se smatraju glavnim uzrokom globalnog zatopljenja.

Inače, zapad Australije prošli su mjesec pogodili veliki šumski požari, zbog kojih su mnogi stanovnici morali biti evakuirani iz svojih domova.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.