UGINUO ŽORŽ Glavata želva koja je bila u pulskom Centru na oporavku

Foto: Aquarium Pula

PULA – Iz Centra za oporavak morskih kornjača Aquariuma u Puli stiže tužna vijest. Naime ugrožena morska kornjača u čijem se probavnom traktu nalazio ribarski najlon od 40-ak cm, nije uspjela preživjeti. 

– Sa žaljenjem vas obavještavamo da je uginuo Žorž, jedinka glavate želve (Caretta caretta) koja je  29. 12. 2021. stigla u Centar za oporavak morskih kornjača u vrlo teškom stanju. Kako bi saznali razlog smrti, jedinku smo predali Hrvatskom veterinarskom institutu gdje je predstojnik Odjela za patologiju, dr.sc. Željko Mihaljević, dr.med.vet. proveo autopsiju. Postmortalnom analizom utvrđeno je da se u probavilu Žorža nalazio ribarski najlon od 40-tak cm koji se nije mogao dijagnosticirati na rendgenskoj snimci. Najlon je izazvao nekrozu od preko 90% crijeva koja na žalost nije bila izlječiva, te jedinki nije bilo spasa.

Da se prisjetimo, Žorž je pronađen 21. 12. 2021. na obalama otoka Visa te mu je amputirana desna, prednja peraja. Bio je vidno neuhranjen pri čemu je primijenjen i poseban protokol ishrane.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Hrvatskom veterinarskom institutu kao i svim ostalim suradnicima koji su nam pripomogli u spašavanju Žorža – kazali su u Centru za oporavak morskih kornjača pulskog Aquariuma.

I.B.