Zašto Grad Mali Lošinj izdvaja više novca za sport nego za znanost?

Foto: Facebook

MALI LOŠINJ – Udruge iz područja tehničke kulture nezadovoljne su iznosom potpora koje Grad Mali Lošinj dodjeljuje lokalnim organizacijama civilnog društva. Smeta im što sportske udruge dobivaju i do 15 puta veće iznose od udruga tehničke kulture.

Na ovaj nesrazmjer upozoravaju iz Astronomskog društva “Leo Brenner”, u kojem poručuju da se ni ove godine neće javiti na natječaj Grada Malog Lošinja za javne potrebe u tehničkoj kulturi jer je riječ o “sramotnom natječaju u režiji lokalne politike”.

Napominju kako Grad Mali Lošinj godišnje za sport izdvaja više od milijun kuna, dok je za područje tehničke kulture planirano svega 65.000,00 kuna. Navode i kako na natječaju za tehničku kulturu niti jedna udruga ne može dobiti više od 18.000,00 kuna dok sportske udruge mogu dobiti i do 300.000,00 kuna, a ostale djelatnosti i po 215.000,00 kuna.

Zanimalo nas je kako je moguće da se ulaže i do 15 puta više novca u sport na uštrb znanosti pa smo odgovore zatražili i od same gradske uprave Malog Lošinja.

U službenom odgovoru nam je rečeno kako su iznosi planirani na temelju broja udruga civilnog društva po pojedinim područjima te da na području Malog Lošinja postoji 25 sportskih udruga koje sufinancira grad iz proračuna. Također su nam naveli kako su u prošloj godini sufinancirali 39 udruga iz područja kulture, socijalne skrbi i ostalog.

Navode kako se iz područja tehničke kulture na njihov javni poziv ranije prijavljivalo 5 udruga, dok su se prošle godine javile njih tek dvije. Kriteriji dodjele sredstava su, kažu nam, kristalno jasni.

– Za sva programska područja iz točke II. (su)financiraju se programi/projekti/manifestacije na osnovi vrednovanja od strane nadležnih tijela. Za programsko područje iz djelatnosti Sporta primjenjuju se Kriteriji za vrednovanje programa javnih potreba u sportu Grada Malog Lošinja. Sukladno Zakonu o sportu, uz Grad Mali Lošinj vrednovanje provodi i Zajednica sportskih udruga Grada Mali Lošinj. Financijska sredstva iz proračuna Grada sportskim klubovima dodjeljuju se na prijedlog Zajednice sportova Grada Mali Lošinj.

Za programsko područje iz djelatnosti Tehničke kulture primjenjuju se Kriteriji za vrednovanje programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Malog Lošinja.
Za programsko područje Razvoj civilnog društva (kultura, socijalna skrb i ostala područja) primjenjuju se Kriteriji za vrednovanje programa javnih potreba u kulturi Grada Malog Lošinja te Kriteriji za vrednovanje programa u socijalnoj skrbi Grada Malog Lošinja – stoji u odgovoru Grada Malog Lošinja.
K.B.