Butković otkrio: Čermak izgubio presudu, država će uskoro ući u posjed Marine Zadar

Foto: eNavtika / Youtube / Screenshot

ZADAR – Ministar mora, prometa i infrastrukture u današnjem je posjetu Zadru otkrio da je dugogodišnji spor Tankerkomerca i Države oko Marine Zadar konačno dobio svoj  pravosudni epilog. 

– Nakon svih pravomoćnih postupaka koji su se dogodili u vezi Marine Zadar, mi ćemo u suradnju s Državnim odvjetništvom krenuti u pravnu proceduru ulaska u posjed. Razgovaramo s DORH-om o tome i pokušat ćemo to napraviti mirnim putem. Nadam se da će biti razumijevanja jer to su sada pravomoćne presude  – odgovorio je Oleg Butković na upit novinara.

Ministarstvo je prije osam godina raspisalo natječaj za novu koncesiju za Marinu Zadar, ali do danas natječaj nije okončan, niti je poništen. Na pitanje kad bi se to moglo dogoditi, odgovara:

– Kad uđemo u posjed, u razgovorima s DORH-om ćemo vidjeti koje je najpametnije rješenje za natječaj za dodjelu koncesije nad marinom koji je ušao u osmu godinu od otvaranja ponuda.

Naime, spor između Tankerkomerca i države pokrenut je prije desetak godina. Tankerkomerc smatra da je temeljem dugogodišnjeg posjeda, korištenja i ulaganja vlasnik marine, a država mu to osporava jer je riječ o pomorskom dobru. Tankerkomerc, kojeg je u međuvremenu preuzeo general Ivan Čermak, izgubio je presudu i početkom 2020. godine marina je trebala biti vraćena Ministarstvu mora, no Čermak ulaže žalbu, koja je, sudeći prema novoj izjavi ministra, očito odbijena.