Grad Dubrovnik pokrenuo ovrhu nad društvom Razvoj golf jer im ne žele vratiti u posjed tvrđavu Imperijal

Foto: Tvrđava Imperijal/Grad Dubrovnik

DUBROVNIK – Grad Dubrovnik pokrenuo je na Općinskom sudu u Dubrovniku ovršni postupak nad tvrtkom Razvoj golf d.o.o. radi predaje u posjed tvrđave Imperijal na Srđu, a koja je bila predmet ugovora o koncesiji raskinutog 4. lipnja 2020. godine.

Kako je navedeno na web stranici gradske uprave, grad je prethodno mirnim putem od navedenog društva zatražio povrat nekretnine u posjed. No bez uspjeha pa su pokrenuli ovršni postupak.

U ovršnom zahtjevu traži se udaljenje svih osoba i uklanjanje svih stvari iz nekretnine površine 18.899 četvornih metara te predaja nekretnine slobodne od osoba i stvari u posjed Gradu Dubrovniku kao ovrhovoditelju.

Podsjetimo, dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je odlučilo raskinuti ugovor o koncesiji nad tvrđavom Imperijal na Srđu, nakon čega je pravna služba grada pokrenula postupak da se koncesija izbriše i iz zemljišnih knjiga. Općinski sud u Dubrovniku izbrisao je upis iz teretovnice kojim je bila upisana koncesija na nekretnini u vlasništvu Grada Dubrovnika te omogućio Gradu da može punopravno raspolagati svojom imovinom, odnosno tvrđavom Imperijal.

Ironično ili ne, s muljažama oko prodaje zemljišta povezivalo se i nekadašnju HDZ-ovu gradonačelnicu, a sada europsku povjerenicu za demografiju Dubravku Šuicu. Tadašnja gradska uprava, na čijem je čelu bila spomenuta Šuica, 2008. godine raspisuje javno nadmetanje za prodaju zemljišta u sklopu planiranog Golf-parka s pratećim sadržajima na platou Srđa. Ubrzo prihvaćaju ponudu zagrebačke tvrtke ‘Razvoj golf’ koja je za zemljište od 47 tisuća četvornih metara ponudila nešto više od 2,6 milijuna kuna. Odnosno ni 8 eura po kvadratu na području gdje se kvadrat zemljišta u prosjeku prodaje za 20 eura.

Kada je slučaj prijavljen DORH-u, Šuica se pravdala da nije znala detalje kupoprodajnog ugovora i da je sve radila u “dobroj vjeri”.