Hrvatska posada prva na ARC regati preko Atlantika – Ostavili konkurenciju čak 2 dana iza sebe

Foto: Facebook/ARC Atlantic Rally for Cruisers

Trebalo im je 15 dana, 15 sati i 15 minuta da jedrilicom preplove surovi Atlantik u jednoj od najpoznatijih međunarodnih regata. Četveročlana hrvatska jedriličarska posada Mowgli u cilj je uplovila sinoć u 23:01, ostavivši prvu slijedeću posadu čak 2 dana iza sebe. 

Regata je startala 9. siječnja, u njoj je sudjelovalo 40 ekipa, a plovilo se najkraćom atlantskom rutom duljine 2 700 nautičkih milja – od Las Palmasa na Kanarima do St. Lucie na Karibima. Zvuči kao namještaljka, no posadi hrvatske jedrilice koju su činili Slaven Fischer, njegov sin Toma te Kolja Dumanić i Pavel Car, trebalo je 15 dana, 15 sati i 15 minuta da prijeđu zadanu rutu.

Foto: Facebook/ARC Atlantic Rally for Cruisers

Regatu je od starta pratio i u njoj pomagao poznati skiper Leo Lemešić koji nam je otkrio niz zanimljivosti, ali i anegdota s kojima se suočila hrvatska posada na svojoj atlantskoj avanturi.

– Negdje na pola puta izgubili su propeler, a to su uočili tek kad su uplovili u cilj. A uplovili su kao apsolutni prvaci, i u svojoj kategoriji i općenito, jer je prva slijedeća jedrilica bila udaljena od njih 340 nautičkih milja odnosno dva dana plovidbe. Znači, drugi u cilju se očekuje tek sutra – ispričao nam je Lemešić kroz smijeh.

Foto: Oštećeni propeler/ Kolja Dumanić

Iako se propeler odnosno motor u ovoj regati ne smije koristiti, sreća u nesreći je što im po putu nije niti trebao. A mogao je zatrebati u slučaju da je nastradao jarbol. Doznajemo da je među natjecateljima bilo i onih koji su morali odustati od regate nakon što im je usred Atlantika puklo kormilo.

Na svu sreću, “hrvatski četverac” takvih problema nije imao, a prije povratka u Hrvatsku nekoliko će mjeseci provesti na Karibima. Nakon toga ponovno pripremaju jedrilicu i kreću preko Atlantika put Europe, ali nešto sjevernijom rutom.

Foto: Oštećeni propeler/Kolja Dumanić

– Kad se preko Atlantika plovi istočno, onda se uvijek ide sjevernijom rutom zbog povoljnijih vjetrova koji udaraju u krmu. Inače, do 20. sjeverne ili južne paralele vjerovi pušu u smjeru istok-zapad. Do 30. paralele su promjenjivi vjetrovi, dok od 30. paralele vjetrovi pušu od zapada prema istoku – pojasnio je Lemešić.

Surovi Atlantik ne oprašta greške pa pripreme za njegov prelazak obično traju i do nekoliko godina, kaže nam ovaj iskusni jedriličar, koji nam je otkrio i da je jedrilica kojom su Fischer i njegova posada preplovili Atlantik kupljena od, ni manje ni više, nego Ivice Kostelića, bivšeg skijaša i zagriženog nautičara.

Jedrenje je skup sport, neki bi rekli luksuz. No više od novca potrebno vam je vrijeme, naglašava Lemešić koji je i sam jedrilicom oplovio svijet za što mu je trebalo više od 5 godina. uz novac i vrijeme, potrebna je snažna volja te još snažnija psihofizička sprema.

Foto: Kolja Dumanić

Regata ARC najuspješnija je svjetska prekooceanska regata, od Las Palmasa na Gran Canariji do zaljeva Rodney na St. Luciji na Karibima. Regata se održava svake godine u studenom još od 1986. godine, no zbog pandemije ove je godine prebačena za siječanj, a i smanjen je broj sudionika. ARC regata obično broji 200-njak jedrilica i do 1500 nautičara iz više od 20 zemalja, koji su opijeni željom da preplove Atlantik u smjeru zalaska sunca.

K.B.