1 min. čitanja

UVRNUTI NEBODER Pogledajte prvi samoodrživi stambeni neboder na svijetu s pogledom na more

UVRNUTI NEBODER Pogledajte prvi samoodrživi stambeni neboder na svijetu s pogledom na more
Foto: Pixabay

Turning Torso je neofuturistički stambeni neboder u Švedskoj, najviša stambena zgrada u EU i druga po visini u Europskoj uniji. Smještena je u Malmöu na švedskoj strani tjesnaca Öresund, a osim po neobičnom izgledu, specifičan je i po tome što je potpuno samoodrživ.

Kada je sagrađen 2005. godine bio je ovo prvi uvrnuti neboder na svijetu i svojevrsna preteča samoodržive arhitekture za što je španjolski arhitekt Santiago Calatravo primio brojna priznanja struke. Na visini od 190 metara raspoređena su 54 kata, a središnji dio nebodera savija se za 90 stupnjeva od prizemlja do vrha.

Foto: Pixabay

Zgrada je poslovno-stambene namjene, dio popunjavaju uredski prostori te više od 140 luksuznih stanova. Na svakom katu nema ih više od 5.

Ono po čemu je Turning Torso prije 17 godina zaslužio ući u anale arhitekture jest njegova samoodrživost, jer se zgrada u potpunosti napaja iz obnovljivih izvora energije – sunca, vjetra, vode, ali i organskog otpada koji stanari odlažu u za to predviđena mjesta.

Foto: Pixabay

Svi sigurnosni sustavi imaju rezervno napajanje, uključujući liftove i rasvjetu, a mogućnost da netko od stanara u zgradi ostane bez vode gotovo je nemoguća jer zgrada posjeduje i dvostruki vodoopskrbni sustav.

Svojim neobičnim izgledom postao je najprepoznatljivija građevina u Malmöu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.