VELIKO SRCE Bakarski volonteri osigurali skrovišta divljim patkama

Foto: Miljenko Šegulja

BAKAR – Članovi Volonterskog centra »Bakar++ jučer su imali pune ruke posla oko montiranja kućica za divlje patke. Životinjama su tako osigurali, ne samo toplo skrovište, već i zaštitu za pačiće od grabežljivaca.

Kućice su postavljene u Jazu, jezercu prirodnom fenomenu koje se nalazi uz samo more, a koje se još iz doba Frankopana spominje kao prikupljalište vode iz nekoliko bogatih bakarskih izvora koji teku kroz podzemlje okolnih brda.

Foto: TZ Bakar

Jaz je jedan od prepoznatljivih simbola Bakra, koji nikad ne presušuje, čak ni za velikih vrućina ili suša, kažu u TZ Bakra. U jezeru se nalaze pastrve, a na njegovoj površini rado obitavaju divlje patke, koje zahvaljujući vrijednim bakarskim volonterima, od jučer imaju i sigurno skrovište.

Kažu da patke sa sobom nose simboliku društvenosti, smirenosti, snalažljivosti pa čak i plodnosti pa ovakav volonterski čin može biti dobra poveznica sa željom Bakrana da se zaustavi demografski pad zabilježen na zadnjem popisu stanovništva.

Akciju postavljanja kućica vodio je Franjo Vicić, volonter godine Primorsko-goranske županije, skupa s drugim volonterima koji su prošli vikend uredili i dvije atraktivne bakarske šetnice prema Sv. Kuzmu i Bakarcu.

J.K.