Montiran prvi i najveći segment Stonskog mosta, dug poput nogometnog igrališta

Foto: HRT / Screenshot

STON – U konstrukciju je montiran prvi i najveći od šest segmenata Stonskog mosta, pristupne ceste Pelješkome, javlja HRT. Dug je 93 metra (otprilike kao i duljina nogometnog igrališta), teži od 373 tone, a podignut je na visinu od 40 metara. Montaža svih segmenata trebala bi biti gotova do ožujka.

Stonska zaobilaznica najzahtjevniji je dio pristupnih cesta Pelješkom mostu, a Stonski most njezin je dio. Stonski most dugačak 485 metara spaja dva tunela duga po 1200 metara. Stonski most sastoji se od šest segmenata, a montažu obavlja Brodosplitova megadizalica nosivosti 750 tona.

Prvi segment ujedno je i najveći. Dug je 93 metra, teži je od 373 tone i podiže se na visinu od 40 metara. Riječ je o iznimno zahtjevnom i kompleksnom poslu. Zbog sigurnosnih razloga zatvorena je cesta koja vodi prema obližnjem naselju Broce.

Montaža svih šest segmenata trebala bi biti gotova do ožujka. Stonska zaobilaznica i Stonski most ključni su za završetak pristupnih cesta Pelješkom mostu. Pelješki most u promet bi trebao biti pušten u lipnju, a pristupne ceste do kraja godine.