1 min. čitanja

Montiran prvi i najveći segment Stonskog mosta, dug poput nogometnog igrališta

Montiran prvi i najveći segment Stonskog mosta, dug poput nogometnog igrališta
Foto: HRT / Screenshot

STON – U konstrukciju je montiran prvi i najveći od šest segmenata Stonskog mosta, pristupne ceste Pelješkome, javlja HRT. Dug je 93 metra (otprilike kao i duljina nogometnog igrališta), teži od 373 tone, a podignut je na visinu od 40 metara. Montaža svih segmenata trebala bi biti gotova do ožujka.

Stonska zaobilaznica najzahtjevniji je dio pristupnih cesta Pelješkom mostu, a Stonski most njezin je dio. Stonski most dugačak 485 metara spaja dva tunela duga po 1200 metara. Stonski most sastoji se od šest segmenata, a montažu obavlja Brodosplitova megadizalica nosivosti 750 tona.

Prvi segment ujedno je i najveći. Dug je 93 metra, teži je od 373 tone i podiže se na visinu od 40 metara. Riječ je o iznimno zahtjevnom i kompleksnom poslu. Zbog sigurnosnih razloga zatvorena je cesta koja vodi prema obližnjem naselju Broce.

Montaža svih šest segmenata trebala bi biti gotova do ožujka. Stonska zaobilaznica i Stonski most ključni su za završetak pristupnih cesta Pelješkom mostu. Pelješki most u promet bi trebao biti pušten u lipnju, a pristupne ceste do kraja godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Za transport se pripremaju prvi segmenti čelične konstrukcije za most Ston
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.