Općina Lumbarda ograničila pristup vojarni Ražnjić zbog nedozvoljene sječe borova

Foto: Općina Lumbarda

LUMBARDA – Briga o okolišu koja, između ostalog, uključuje i očuvanje stoljetnih stabala bez kojih bi globalno zatopljenje bilo još gore, dužnost je svih građana, a osobito onih koji misle da se klimatske promjene događaju nekome drugome, negdje drugdje. U Općini Lumbarda muku muče s rezačima takvih stabala koji u maniri “tko mi što može” već godinama sjeku stoljetne borove i zagorčavaju život lokalnoj zajednici. 

Nova načelnica odlučila je takvima stati na kraj. U Općini kažu da se već godinama na državnoj zemlji sijeku stoljetni borovi na česticama koje nikada nisu bile obrađivane. U Šumariji Korčula-Blato upozoravaju da je prirodnom sukcesijom šume bor stvarao podlogu kako bi se razvile mladice. No kad se bor ukloni, mladice ne mogu same niknuti niti opstati jer im nedostaje zasjena i uvjeti za početni rast.

Foto: Općina Lumbarda

– Ovo nije rezultat Badnjaka, već komercijalnog korištenja drvne mase u vlasništvu RH pa su stoga podnesene prijave policiji. Ako vam je potrebno drvo za ogrjev, a nemate financijskih mogućnosti da ga kupite, molimo da se obratite u Općinu za pomoć – stoji u objavi Općine.

Hrvatske šume će, kažu, u proljeće krenuti s uvođenjem reda na Ražnjiću te će obaviti sanitarnu sječu čime će se smanjiti opasnost od požara.

Foto: Općina Lumbarda

Pozivaju se vlasnici maslinika kojima je potreban pristup vojarni da privremeno zatraže ključ od Šumarije Korčula, Udruge maslinara Lumbarda ili DVD-a Lumbarda.

K.B.