FOTO Pogledajte grdosiju koja će u Šibeniku ostati 10-ak dana

Foto: Dragan Zrnčević

ŠIBENIK – Prije tri dana u Luku Šibenik je uplovio ASL Fortune s teretom aluminija za šibenski TLM-Impol. Uobičajena rutina peljara ni po čemu ne bi bila posebna da s time u nije ispisana povijesna stranica šibenskog pomorstva. Teretnjak ASL Fortune pod zastavom Paname, dug 192, širok 32 metra, nosivosti 58 096 tona (DWT) najveći je brod koji je ikad uplovio u šibensku luku i ‘provukao’ se kanalom dugim 2 kilometra i širokim 140 do najviše 220 metara.

U svojim štivama ovaj brod nosi 18 i po tisuća tona aluminija za Impol i još toliko kasnije odvozi u crnogorski Bar, obavijest je iz Luke Šibenik.

Foto: Dragan Zrnčević

-Značajnije od impozantnog broda, za „Luku Šibenik“ i šibensko gospodarstvo je povećanje količine aluminija koji se uvozi morem za Impol TLM i za druge proizvođače iz susjednih država – izjavio je za Šibenski Marijan Bilić, direktor “Luke Šibenik”. Prema planu, ASL Fortune će se na iskrcaju u Šibeniku zadržati desetak dana.

Foto: Dragan Zrnčević

Za Šibenik je natovaren aluminijem isplovio 28. prosinca 2021. iz luke Gwangyang u Južnoj Koreji. Izgrađen je u japanskom brodogradilištu Tsuneishi, u njegovu filipinskom pogonu Tsuneishi Cebu u gradu Balambanu.

Foto: Dragan Zrnčević

Isporučen je 11. travnja 2012., nakon dvije godine gradnje pod imenom Nord Flex panamskoj tvrtki Southern Route Maritime, a sadašnje ime nosi od 2018. To je brod za prijevoz sipkih tereta tipa Tess-58, sada u vlasništvu tvrtke Spruce Navigation S.A., a pogoni ga motor Mitsui snage 8 450 kW.

Foto: Dragan Zrnčević

Prije ASL Fortune, najveći brod u šibenski porat uplovio je 2018. godine

– Bio je to nešto manji i koji metar uži hongkonški Bunun Elegance nosivosti 45 556 DWT. Privezao se za lučki terminal 2018. godine – podsjetio je Milko Kronja, inspektor međunarodnog ITWF-a, sindikata pomoraca, i predani kroničar šibenskog pomorstva koji je neizostavno popratio manovru najvećeg broda u šibenskoj luci ikad, piše Šibenski.

Foto: Dragan Zrnčević

Bilo je u šibenskoj luci i dužih brodova od ASL Fortune, poput golemog, 228 metarskog kruzera Wiking Sky koji je uplovio 2018. i privezao se na gat Vrulje s 900-tinjak putnika, no današnji golemaš u kategoriji teretnjaka prema stručnim kriterijima ipak zauzima prvo mjesto.

Foto: Dragan Zrnčević

Kako je izgledalo uplovljavanje obje grdosije u šibensku luku, pogledajte na fotografijama našeg fotografa iz Šibenika, Dragana Zrnčevića.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U šibensku luku uplovio najveći brod koji je ikad prošao Kanalom svetog Ante