3 min. čitanja

FOTO Pogledajte grdosiju koja će u Šibeniku ostati 10-ak dana

FOTO Pogledajte grdosiju koja će u Šibeniku ostati 10-ak dana
Foto: Dragan Zrnčević

ŠIBENIK – Prije tri dana u Luku Šibenik je uplovio ASL Fortune s teretom aluminija za šibenski TLM-Impol. Uobičajena rutina peljara ni po čemu ne bi bila posebna da s time u nije ispisana povijesna stranica šibenskog pomorstva. Teretnjak ASL Fortune pod zastavom Paname, dug 192, širok 32 metra, nosivosti 58 096 tona (DWT) najveći je brod koji je ikad uplovio u šibensku luku i ‘provukao’ se kanalom dugim 2 kilometra i širokim 140 do najviše 220 metara.

U svojim štivama ovaj brod nosi 18 i po tisuća tona aluminija za Impol i još toliko kasnije odvozi u crnogorski Bar, obavijest je iz Luke Šibenik.

Foto: Dragan Zrnčević

-Značajnije od impozantnog broda, za „Luku Šibenik“ i šibensko gospodarstvo je povećanje količine aluminija koji se uvozi morem za Impol TLM i za druge proizvođače iz susjednih država – izjavio je za Šibenski Marijan Bilić, direktor “Luke Šibenik”. Prema planu, ASL Fortune će se na iskrcaju u Šibeniku zadržati desetak dana.

Foto: Dragan Zrnčević

Za Šibenik je natovaren aluminijem isplovio 28. prosinca 2021. iz luke Gwangyang u Južnoj Koreji. Izgrađen je u japanskom brodogradilištu Tsuneishi, u njegovu filipinskom pogonu Tsuneishi Cebu u gradu Balambanu.

Foto: Dragan Zrnčević

Isporučen je 11. travnja 2012., nakon dvije godine gradnje pod imenom Nord Flex panamskoj tvrtki Southern Route Maritime, a sadašnje ime nosi od 2018. To je brod za prijevoz sipkih tereta tipa Tess-58, sada u vlasništvu tvrtke Spruce Navigation S.A., a pogoni ga motor Mitsui snage 8 450 kW.

Foto: Dragan Zrnčević

Prije ASL Fortune, najveći brod u šibenski porat uplovio je 2018. godine

– Bio je to nešto manji i koji metar uži hongkonški Bunun Elegance nosivosti 45 556 DWT. Privezao se za lučki terminal 2018. godine – podsjetio je Milko Kronja, inspektor međunarodnog ITWF-a, sindikata pomoraca, i predani kroničar šibenskog pomorstva koji je neizostavno popratio manovru najvećeg broda u šibenskoj luci ikad, piše Šibenski.

Foto: Dragan Zrnčević

Bilo je u šibenskoj luci i dužih brodova od ASL Fortune, poput golemog, 228 metarskog kruzera Wiking Sky koji je uplovio 2018. i privezao se na gat Vrulje s 900-tinjak putnika, no današnji golemaš u kategoriji teretnjaka prema stručnim kriterijima ipak zauzima prvo mjesto.

Foto: Dragan Zrnčević

Kako je izgledalo uplovljavanje obje grdosije u šibensku luku, pogledajte na fotografijama našeg fotografa iz Šibenika, Dragana Zrnčevića.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U šibensku luku uplovio najveći brod koji je ikad prošao Kanalom svetog Ante
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.