2 min. čitanja

SENZACIONALNO OTKRIĆE Pronađen dosad nepoznati srebrni novac viške Ise

SENZACIONALNO OTKRIĆE Pronađen dosad nepoznati srebrni novac viške Ise
Foto: Wikimedia / Arheološki muzej Split / Morski HR

Srebrni novac koji su detektoristi nedavno pronašli u okolici Trilja može se pripisati Isi, grčkome gradu na otoku Visu, a riječ je o prvom zabilježenom primjerku isejskoga srebrnog novca, za koji se pretpostavlja da potječe iz perioda između 200. i 175. g. pr. Kr.

Novac Ise (Issa), grčkoga grada na otoku Visu, za koji se dosad vjerovalo da je kovan isključivo od bronce, prvi je istraživao Antun Matijašević Karamaneo (1658. – 1721.), svestrani učenjak, rodom s Visa koji je vrlo dobro poznavao isejske starine. Isejski brončani novac korišten je diljem dalmatinskog arhipelaga, ali i u dalmatinskom zaleđu. Uglavnom nije bio u optjecaju izvan jadranske regije, no izolirani primjerci pronađeni su u južnoj Italiji, Vojvodini te u Rumunjskoj.

Iako su arheolozi pretpostavljali da se u Isi, osim brončanog, kovao i srebrni novac nikad dosad nije pronađen niti jedan primjerak koji bi to i potvrdio. Dok spomenuti srebrenjaci nisu pronađeni u blizini Trilja.

Priča o ovom senzacionalnom nalazu objavljena je u Vjesniku za arheologiju i historiju dalmatinsku. Autori članka su američki arheolog numizmatičar Paolo Visona te hrvatski numizmatičar Saša Paškvan dok je Ivan Pamić sudjelovao s grafičkom pripremom karata.

Srebrni novac iz okolice Trilja teži 4,84 grama, a udio srebra u njemu tek treba utvrditi. Autori članka ističu kako nema uvjerljivih pokazatelja da bi ovaj novac mogao biti antička ili moderna krivotvorina. Zanimljivi su i motivi na reljefnim srebrnjacima poput grozdova i listova vinove loze čime se, navode, očito promicala isejska industrija vina i keramike, ali i kult Dioniza što ukazuje na gospodarski uspjeh koji je grad ostvario u tom razdoblju.

Foto: Srebrni novac Ise/Saša Paškvan

Pretpostavlja se da je Isejce na kovanje srebrnog novca početkom 2. st. pr. Kr. potaknula želja da dokažu svoju neovisnost te da imaju prepoznatljiv epihorski novac u višekulturalnom okruženju, u skladu sa sličnim trendovima u grčkome svijetu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.