KONAČNO Island ukida komercijalni kitolov – najveće morske sisavce iskoristit će na bolji način

Foto: Pixabay/Ilustracija

Islandska vlada donijela je odluku o ukidanju komercijalnog kitolova do 2024. godine, s obzirom na smanjenju potražnju za mesom kitova na svjetskom tržištu. Industrija lova na kitove ionako je posljednjih godina na umoru, a zadnji kit na Islandu je ulovljen 2019. godine. 

Povijest kitolova na Islandu datira još iz 12. stoljeća, a posebno se zahuktao pred kraj 19. stoljeća. Island je uz Japan jedina zemlja koja je zdušno branila ovu industriju u Međunarodnoj komisiji za kitolov (IWC). Iako je IWC početkom 80-ih godina prošlog stoljeća nametnuo moratorij na komercijalni kitolov, Island je nastavio s programom tzv. “istraživačkog kitolova”, što je dovelo do bojkota islandskih morskih plodova od strane mnogih zemalja.

https://twitter.com/seashepherd/status/1491032059946868736?s=20&t=L_JprKzStVf_27HpEPnxIA

Zemlja je službeno nastavila komercijalni kitolov 2006., dodijelivši si godišnju kvotu za ulov, a od 2006. do 2018. godine ulovila je oko 850 kitova.

Pandemija je utjecala i na industriju kitolova, a nakon što se Japan početkom 2020. usmjerio na domaći kitolov, naglo je pala i potražnja japanskih kupaca za kitovim mesom s Islanda što je u neku ruku presudilo kitolovu na Islandu, čiji stanovnici gotovo uopće više ne jedu meso ove životinje.

Zemlja koju je donedavno pratila stigma “krvoločnih ubojica najvećih morskih sisavaca”, sada se okreće novoj industriji – promatranju kitova u njihovom prirodnom staništu, a to je ono što turisti mahom traže kada dođu u posjet Islandu.