Tragedija na povijesnom brodu – Volonterka poginula pri padu s jarbola

Foto: Galveston.com

Dosad neviđena tragedija dogodila se u poznatom morskom muzeju u luci Galveston u Teksasu. 58-godišnja volonterka poginula je pri padu s 20-ak metara visokog jarbola na povijesnom brodu Elissa.

Iako istraga o točnom uzroku nesreće još traje, pretpostavlja se da se nesretnoj ženi otkopčao sigurnosni pojas kojim je bila vezana na jarbolu. Žena je, prema pisanju američkih medija, prošla obuku za volontiranje na brodu Elissa, a koja uključuje lekciju opremanja jedara, što podrazumijeva i penjanje na brodske jarbole.

Policija navodi da je 58-godišnjakinja trebala biti vezana s dva sigurnosna pojasa, no bila je vezana samo jednim. Nesreću je na svojoj web stranici potvrdila i Povijesna zaklada Galveston, koja upravlja brodom.

– Upravni odbor Povijesne zaklade Galveston (GHF), osoblje i volonterska ekipa ELISSA-e tužni su zbog gubitka kolegice volonterke i članice osoblja. Nesreću još uvijek istražuju vlasti, a GHF provodi vlastitu internu istragu. Izražavamo sućut obitelji i prijateljima poginule volonterke – navedeno je na službenoj web stranici.

ELISSA je jedan od rijetkih povijesnih jedrenjaka na svijetu koji još uvijek plovi. Brod je napravljen 1877. godine, a Povijesna zaklada Galveston otkupila ga je 70-ih godina prošlog stoljeća iz jednog grčkog brodogradilišta, obnovila ga je za plovidbu i usidrila kao povijesnu atrakciju za posjetitelje.

Jedrenjak održavaju obučeni volonteri i drugo osoblje, a svake godine ga pregledavaju inspektori američke obalne straže, budući da Elissa služi i kao školski brod.