Otvorene prijave za 9. Dane maslinovog ulja u Ugljanu

Foto: TZ Ugljan

UGLJAN – Turistička zajednica mjesta Ugljan poziva maslinare da prijave na ocjenjivanje svoja ulja na 9. Dane maslinovog ulja u Ugljanu.

Ocjenjivat će se kemijski i senzorski parametri (organoleptika), a analizu će obaviti udruga „Olea“, Zadar – stručni ocjenjivači osposobljeni za kušanje maslinovog ulja. Potrebna količina za ocjenjivanje je 2 x 0,25 l maslinovog ulja u staklenim tamnim bocama (zelene ili smeđe boje), a boce možete unaprijed preuzeti u uredu Turističke zajednice.

Puna cijena same analize inače stoji 250 kuna, no Općina Preko i TZ će pokriti dio troškova. Pa će tako prvih 20 prijavljenih biti solobođeni plaćanja participacije, dok će ostali plaćati 150 kuna po uzorku. U cijenu je uključen trošak kemijske i organoleptičke analize, predavanja stručnjaka na temu maslinarstva odnosno uljarstva, zatim radionice, vođene stručne degustacije maslinovih ulja, sajam otočnih proizvoda te domjenak koji će se održati nakon dodjele priznanja najboljim maslinarima.

Uzorak ulja, prijavnica i uplata dostavljaju se u ured Turističke zajednice mjesta Ugljan radnim danom od 8 do 14 sati do 01. travnja 2022. godine.

Točno vrijeme održavanja Dana maslinovog ulja naknadno će se objaviti, a sve u cilju poštivanja svih epidemioloških mjera, poručuju iz Turističke zajednice u kojoj se nadaju da će se na natjecanje javiti što veći broj maslinara kako bi manifestacija nastavila svoj tijek održavanja, a otok Ugljan opravdao titulu otoka maslina i tradicije maslinarstva koja je na vom otoku duga 2 tisuće godina.

K.B.