EGIPAT NAJAVIO: Širi se Sueski kanal!

Foto: Google Earth / Screenshot

SUEZ – Egipat radi na proširenju Sueskog kanala tako što će dodatnih 10 kilometara učiniti dostupnim za dvosmjerni promet, a istovremeno proširiti i produbiti još 30 kilometara, rekao je predsjednik tijela za upravljanje ovim plovnim putem.

Predsjednik Uprave Sueskog kanala Osama Rabie, na prvoj konferenciji za novinare o proširenju koja je započela u lipnju, rekao je da bi bilo preskupo proširiti cijelu dužinu plovnog puta koji povezuje Crveno i Sredozemno more, javlja Reuters.

– Međutim, dvosmjerni dio bi se produžio na 85 kilometara (46 nautičkih milja) sa dosadašnjih 75 kilometara (40 milja). Radovi na proširenju, koji su trebali početi u siječnju, ubrzani su nakon krize, – rekao je.

Globalni pomorski promet bio je poremećen prošle godine kada je jedan od najvećih svjetskih kontejnerskih brodova zapeo u južnom dijelu kanala na otprilike tjedan dana.

Foto: Google Earth / Screenshot

– Radovi imaju za cilj povećanje sigurnosti u prometu. Kada se završe, vrijeme prolaska kroz kanal ostat će oko 11 sati – rekao je Rabie.

Druga faza projekta sastoji se od proširenja dijela od 30 kilometara koji se proteže na jug do ušća kanala iskopavanjem 40 metara od njegove istočne strane. Ovaj dio, gdje se nasukao Ever Given, također će biti produbljen za 2 metra.

– Ovo je težak dio kanala – rekao je, dodajući da će “produbljivanje i proširenje izgladiti zavoje u kanalu na tom mjestu” i smanjiti utjecaj južnih vjetrova te zanošenje brodova.

Projekt će koštati 168 milijun eura, a bit će dovršen i otvoren do kraja lipnja 2023.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NIKAD BOLJA ZARADA Prošla godina proglašena najboljom u povijesti Sueskog kanala

PROCURILE FOTOGRAFIJE Oštećenje Ever Givena pokazuje kolika je sila bila potrebna za nasukavanje u Suezu