3 min. čitanja

VIDEO Plava laguna zagadila more u Umagu – Građani pobijesnili: “Pa tu se kupaju naša djeca i obitelji!”

VIDEO Plava laguna zagadila more u Umagu – Građani pobijesnili: “Pa tu se kupaju naša djeca i obitelji!”
Foto: Giancarlo Gianni Stocovaz / Screenshot

UMAG – Pješčana plaža u Umagu na Punti prije par dana bila je posve crvena od zemlje koja se zajedno s vodom ispumpavala iz obližnjeg gradilišta turističke tvrtke Plava laguna. Ona tamo, naime, gradi bazenski kompleks, a kada im je voda ušla u gradilište, odlučili su vodu zajedno sa zemljom ispumpati u more. I tim postupkom imali smo što vidjeti. Skroz su zemljom onečistili pješčanu plažu i to u popriličnom obimu. Na to su poludjeli mještani Umaga koji su cijelu stvar slikali i prijavili kako Gradu Umagu, tako i nadležnim inspekcijama.

– Baš me zanima bi li to Plava laguna radila u svom dvorištu, odnosno u Poreču. Vjerujem da ne bi. A u Umagu si to dozvoljavaju. To je strašno. Istina je da je to zemlja, ali radi se o pješčanoj plaži, i pitanje je kako će se sada ona očistiti. Kako im je samo to moglo pasti na pamet? To uistinu nije način da se tako radi – ispričao je za Jutarnji list jedan građanin Umaga koji je cijelu stvar digao na društvene mreže.

– Tu se kupaju naša djeca i obitelji, tu je naše more darovano od prirode da uživamo u njemu, ali i da ga čuvamo. Tko li tako nesavjesno baca krupni otpad direktno u more ogromnim cijevima? Tko je to dozvolio? Gdje su gradske te državne službe, inspekcije i sve ono što nama šalju kada mali čovjek nešto sebi radi ili gradi? Sada nema nikoga, u korist koga se ovo dešava? Tko će se više kupati na ovoj plaži? Uništili ste jednu od rijetkih pješčanih plaža u Umagu, jednu od najposjećenijih. Zašto? Zbog izgradnje nečega što bi trebalo privući ljude? A kad vide more… Totalni fijasko. A da ne pričamo koliko ste mislili o građanima kada ste ovo radili. Kako je to moglo proći i zašto nitko ne reagira? Građani Umaga i okolice traže da se ovaj problem pod hitno riješi i plaža vrati u prvobitno stanje. Kako god znate i umijete – poručili su građani na društvenim mrežama.

Na cijelu je situaciju Grad Umag odmah reagirao i poslao komunalnog redara, ali i sve prijavio vodnom inspektoru koji je zabranio ispumpavanje vode u more. Umaški gradonačelnik Vili Bassanese pojašnjava da se radi o pomorskom dobru koje je dano u koncesiju Plavoj Laguni iz Poreča.

– Grad Umag nije izdao koncesiju niti ima ovlasti kontrolirati je. Grad Umag, u svojim ograničenim zakonskim ovlastima, postupa putem komunalnih redara koji su izašli na teren, upozorili investitora i proslijedili zapisnik prvoj nadležnoj inspekciji za pomorsko dobro Lučkoj kapetaniji u Puli. Uvidom na terenu, komunalni su redari utvrdili da se radi o prepumpavanju morske vode iz iskopa za budući bazen u more koja je uprljana zbog crvene zemlje što ostavlja loš dojam. Prema trenutnoj konstataciji komunalnih redara, ne radi se o nikakvom nasipavanju ili otpadu, već o prljavoj vodi. Grad Umag će, ako se područje ne dovede u prvobitno stanje, od Istarske Županije kao davatelja koncesije i Plave Lagune kao koncesionara zatražiti povrat u prvobitno stanje – rekao je Basanesse.

U Plavoj laguni pak kažu da su radove obustavili i da se radi samo o privremenom zamućenju vode. Nakon reakcije nadležnih, odlučili su pročišćenu vodu ispumpavati u more.

– Plava Laguna na Punti gradi kompleks bazena. Privremeno zamućenje mora nastalo je pri povratu morske vode u more nakon što je ista prodrla u građevinski iskop te se dijelom pomiješala sa zemljom, čemu su pridonijele i oborinske vode. Zamućenje mora je otklonjeno, a ispumpavanje morske vode je preusmjereno na pročišćavanje te povrat u more preko sustava javne odvodnje, u koordinaciji s nadležnim tijelima. Ako se ustanovi nastanak eventualnog taloga na dnu obližnje morske uvale, isti će se ukloniti – poručuju iz te tvrtke.

O slučaju u Umagu oglasio se i Državni inspektorat. Vele da su odmah izašli na teren i obustavili ispumpavanje te da onečišćenja nije bilo.

– Od komunalnog društva zaprimljena je informacija kako je do onečišćenja mora i plaže došlo uslijed prepumpavanja morske vode onečišćene zemljom u more iz građevinske jame. Temeljem navedenih informacija, inspektor je odmah dao usmeni nalog investitoru kojemu je naložena zabrana ispuštanja onečišćene morske vode iz iskopa u more.

Također je proveden inspekciji nadzor na lokaciji gdje su se ispuštala onečišćena voda te je utvrđeno da nema tragova onečišćenja, kao i da se više ne ispuštaju vode onečišćene zemljom u more.

Dodatno, vodopravna inspekcija zaprimila je danas obavijest od komunalnog poduzeća iz Umaga da je uvidom na terenu utvrđeno da je izvođač demontirao sve cijevi kojima je voda iz građevinske jame prepumpavana u more na plaži Punta, Umag, navode u Inspektoratu.

Barbara Ban

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.