Dom zdravlja PGŽ-a bogatiji za 5 novih sanitetskih vozila

Foto: PGŽ

RIJEKA – Odjel sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Primorsko-goranske županije dobio je 5 novih vozila ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Novac je osiguran iz decentraliziranih sredstava županije, a vozila su će biti aktivna na području cijele županije. 

Obnova voznog parka bila je, kažu u županiji, nužna budući da su dosadašnja vozila bila prosječne starosti oko 10 godina i imala su 250 tisuća prijeđenih kilometara. S novim vozilima ostvarit će, kažu, dugoročne uštede u održavanju i servisiranju vozila, a do kraja godine planiraju nabaviti još 10 sličnih vozila.

Vozila su prilagođena za prijevoz nepokretnih i teško pokretnih pacijenata, a pravo na prijevoz ostvaruju svi oni koji imaju nalog izdan od strane izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili zdravstvene ustanove iz koje se obavlja prijevoz. Nalog se izdaje sukladno nacionalnom Pravilniku o sanitetskom prijevozu, 24 sata prije planiranog prijevoza, odnosno 48 sati pri relacijama dužim od 150 kilometara, napominju iz županije.

U Odjelu sanitetskog prijevoza PGŽ-a, čije timove čine vozači i medicinske sestre/tehničari, trenutno radi više od 80 zaposlenika koji djeluju u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Krku, Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Delnicama, Čabru i Vrbovskom. Mjesečno se sanitetskim prijevozom PGŽ-a preveze prosječno oko 5 tisuća pacijenata u zdravstvene ustanove u županiji, ali i Hrvatskoj i inozemstvu. U vrijeme pandemije timovi sanitetskog prijevoza provode i zasebni prijevoz COVID pozitivnih bolesnika, priopćili su iz PGŽ-a.

Dispečerski centar sanitetskog prijevoza Doma zdravlja PGŽ dostupan je putem idućih kontakata: 051 338-110 te sanitetskiprijevoz@domzdravlja-pgz.hr.