Mladi bjeloglavi sup s Cresa stradao u Francuskoj

Foto: Udruga BIOM

Tužna vijest stiže nam iz francuskih Alpa. Bjeloglavi sup Kvarner, koji je 2018. godine kao ptić spašen iz mora, smrtno je stradao na području nacionalnog parka Vanoise u francuskim Alpama.

Vijest je objavila udruga BIOM, iz koje tvrde da je Kvarner najverojatnije stradao od strujnog udara ili od naleta vlaka, budući da je pronađen pored pruge gdje se nalazila lešina divlje svinje.

Iz BIOM-a podsjećaju da je Kvarner bio praćen svih ovih godina te da je zbog brže detekcije slučaja trovanja u prirodi nedavno dodan i na platformu projekta Balkan Detox LIFE. No prije nekoliko dana bugarski znanstvenik Hristo Peshev iz Fund for Wild Flora and Fauna primijetio je neobičnu neaktivnost ovog supa, odnosno njegovog GPS-a u Francuskoj. Kontaktirani su Bioparc – Zoo de Doue la Fontaine koji su alarmirali svoje kolege iz Nacionalnog parka Vanoise, a oni su na terenu utvrdili da je Kvarner smrtno stradao.

Bjeloglav supovi su najveće ptice u Hrvatskoj, strogo zaštićene zakonom, a u Hrvatskoj ih je moguće naći jedino na području Kvarnera, odnosno na otoku Cresu gdje se nalazi i poznato oporavilište ovih ptica grabljivica. Životni vijek iznosi im otprilike 35 godina, a neki od njih požive i do 40. Bjeloglavi supovi su ptice koje su uglavnom vežu za jednog partnera.

Bjeloglavi supovi s Cresa jedina su vrsta supova na svijetu koja svoja gnijezda gradi na liticama iznad mora na visinama i do sedam metara. Nakon što se ptić osamostali, kreće na svoj petogodišnji put. To se obično događa tijekom ljeta, u kolovozu ili rujnu, kada mladi supovi s Cresa odlaze na sjever, prelazeći prostor Slovenije, Austrije, Francuske i Španjolske. Nakon 5 godina vraćaju se na svoj Cres, gdje počinje tražiti partnera.

Nažalost, Kvarner tu priliku više nema, a iz udruge BIOM od njega su se oprostili dirljivim videom o njegovim lutanjima i avanturama pod nazivom Na krilima bure.