Metković dobiva kompostanu – Investicija je vrijedna 24 milijuna kuna

Foto: Grad Metković

METKOVIĆ – U Metkoviću je potpisan ugovor izgradnju kompostane vrijedan 24 milijuna kuna. Polovica tog iznosa osigurana je iz bespovratnih sredstava Europske unije, a planirani rok završetka radova je 18 mjeseci. 

Kompostana će se nalaziti u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića, tvrde iz tamošnje gradske uprave.

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad iz Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kule Norinske i Zažablja. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

Iz Grada Metkovića kažu da su dosad u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kuna, od čega 26,2 milijuna kuna sufinancirano iz različitih fondova. Uz to provedena je edukacija građana, nabavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada te dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpada.

U tijeku su, kažu, radovi na izgradnji sortirnice i nadogradnji odlagališta otpada na Dubravici.

J.K.