3 min. čitanja

Ruska mornarica ima ograničenu ulogu u početnoj invaziji Ukrajine

Ruska mornarica ima ograničenu ulogu u početnoj invaziji Ukrajine
Foto: Twitter

Ruska mornarica djelovala je uglavnom u pomoćnoj ulozi dok su ruske kopnene i zračne jurišne snage ušle u Ukrajinu u četvrtak rano ujutro u, kako su to visoki vojni dužnosnici nazvali “početnom fazom” napada na Ukrajinu.

Ruske snage izvršile su napad s tri osovine u invaziji Ukrajine. Snage su se kretale od juga prema sjeveru, idući od Krima do ukrajinskog grada Hersona. Krenuli su iz sjevernog središnjeg dijela zemlje na jug, sa snagama koje su dolazile iz Bjelorusije prema ukrajinskom glavnom gradu Kijevu i sjeveroistoku prema jugu, a više snaga iz Bjelorusije se kretalo prema Harkovu u Ukrajini.

Rusija gađa populacijske centre, rekao je visoki dužnosnik obrane SAD-a, uz neke od najtežih borbi oko Harkova. Sjedinjene Države očekuju da Moskva planira onesposobiti ukrajinsku vladu kako bi u Kijevu postavila marionetski režim, rekli su dužnosnici.

Sa svoje strane, ruska mornarica okupila je dvije amfibijske snage – jednu na Krimu koja bi mogla iskrcati trupe u blizini glavnog lučkog grada Odese – i drugu u Azovskom moru koja bi vjerojatno podržavala ofenzivu u luci Mariupol.

Tijekom prošlog mjeseca, Kremlj je pustio šest amfibijskih desantnih brodova u Crno more, – sastavljenih od brodovlja u Baltičkoj i Sjevernoj floti – pridruživši se desantnim brodovima koji su već dio Crnomorske flote.

Foto: Twitter

Tri desantna broda, transportera tenkova klase Ropucha – RFS Minsk (127), RFS Korolev (130) i RFS Kaliningrad (102) ušla su u Crno more, izvijestio je USNI News. Sljedeći tjedan u regiju su ušli tenkovski desantni brodovi klase Ropucha RTS Georgy Pobedonosets (016), RTS Olenegorsky Gornyak (012) i sposobniji Ivan Gren RTS Pyotr Morgunov .

Svaki LST-ovi klase Ropucha od 4080 tona sposobni su iskrcati 10 glavnih borbenih tenkova i oko 350 vojnika na obalu, dok je veći Pyotr Morgunov od 6600 tona sposoban iskrcati 13 glavnih borbenih tenkova i 300 vojnika, kao i dva jurišna helikopter .

Ukupno, Rusi imaju snage od 10 amfibijskih brodova, rekli su američki obrambeni dužnosnici.

Rusija nije koristila amfibijske brodove za desantne operacije u početnoj fazi invazije, rekao je novinarima visoki dužnosnik obrane.

– Još uvijek nemamo dokaza da je Odesa trenutno okupirana ili napadnuta – rekao je dužnosnik u četvrtak poslijepodne.

Ruska fregata Admiral Grigorovich – Foto: Youtube / Screenshot

Za razliku od američkih marinaca, ruske amfibijske snage ne treniraju za sporna amfibijska iskrcavanja i ispuštali bi trupe kako bi ojačali područje koje je već bilo pod kontrolom ili bi se kretali iza ukrajinskih linija u napad.

– Ako se kopnena ofenziva uspori, amfibijsko iskrcavanje iza ukrajinskih linija fronte postaje opcija. Ukrajinska vojska mora se zaštititi od te mogućnosti, dodatno ih razvodnjavajući – rekao je bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a adm. James Stavridis za USNI News u četvrtak.

Od četvrtka ujutro, ruska crnomorska flota uvelike je podržala ruske kopnene i zračne jurišne trupe koje su sa snagama s Krima napale u blizini glavnog grada Kijeva iz Bjelorusije i grada Hersona.

– Ruska crnomorska flota je u biti snaga za zadržavanje usmjerena protiv ukrajinske vojske južno od Ukrajine. Pod pretpostavkom da Putinove kopnene ofenzive ne zapnu – što će ovisiti o kvaliteti ukrajinskog otpora – vjerojatno će ograničiti svoje sudjelovanje na raketne napade zemlja-zemlja – rekao je Stavridis.

“Američki obrambeni dužnosnik rekao je za USNI News da su površinski brodovi ruske mornarice u Crnom moru ispalili dalekometne rakete Kalibir NK za kopneni napad. Ruska mornarica bazira korvete klase Steregushchiy u Crnom moru. Korvete s vođenim projektilima od 2200 tona “dizajnirane su za operacije u susjednim pomorskim zonama, borbu protiv neprijateljskih površinskih brodova i podmornica, kao i za pružanje pomorske vatrene potpore za amfibijska iskrcavanja”, navodi se u izvješću američkog Ureda za mornaričku obavještajnu službu .

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Uočena neobična koncentracija Ruske mornarice istočnom Sredozemlju
OPASNOST IZ SREDOZEMLJA Ruske krstarice pozicionirane za sukob sa skupinama nosača NATO-a
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.