3 min. čitanja

RUSI ZAPOČELI DJELOVANJE S MORA Snažni raketni napadi s brodova i amfibijski desant na jug Ukrajine

RUSI ZAPOČELI DJELOVANJE S MORA Snažni raketni napadi s brodova i amfibijski desant na jug Ukrajine
Foto: Ilustracija / Ruska ratna mornarica

Diljem ukrajine vode se žestoke borbe u obrani gradova od ruske agresije. Cijelu noć izloženi su snažnim napadima, kaže ukrajinsko Ministarstvo obrane.

U izvješću se navodi da su ruske snage opkolile glavni grad Kijev, ali su se suočile sa “snažnim otporom” ukrajinskih oružanih snaga.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1497331262490648577?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497331262490648577%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fvijesti%2Fclanak%2Fzestoke-borbe-na-ulicama-kijeva-iz-crnog-mora-lete-rakete-snazan-otpor-ukrajine%2F2342749.aspx

Amfibijski desant na Ukrajinu

Ukrajinski dužnosnici kažu da su krstareće rakete lansirane na Ukrajinu iz Crnog mora te da su područja u blizini Sumija, Poltave i Mariupolja pogođena zračnim napadima.

Ruske snage također su izvršile amfibijsko iskrcavanje na području između gradova Mariupol i Melitopol, koji se nalazi na jugu Ukrajine, priopćilo je Ministarstvo obrane, a isto je potvrdio i američki Pentagon.

Foto: Ilustracija

Desant je usmjeren zapadno od Mariupolja gdje se, prema Pentagonu iskrcalo tisuće vojnika.

– Ne možemo sa savršenim predviđanjem reći što će učiniti ili kamo će ići – rekao je dužnosnik.

– Za sada ukrajinske trupe ostaju pod kontrolom samog Mariupolja, ali ruske snage se približavaju i s istoka i sa zapada, potvrdio je Ukrinformu gradonačelnik Vadym Boychenko. Regija je dom brojnog etničkog grčkog stanovništva, a grčko veleposlanstvo u Kijevu potaknulo je građane i pojedince grčkog podrijetla da odu.

Kako smo već pisali, u prva 24 sata od invazije, ruska mornarica imala je ograničenu ulogu u sukobu. Njezine su snage jučer zauzele malu, ali stratešku graničnu točku na Zmijskom otoku u blizini ukrajinske obale i pritom pobile posadu koja se nije željela predati. Rusi su potom pružile vatrenu podršku obalnim snagama i pritom napale nekoliko neutralnih trgovačkih brodova, no u petak su se prvi put uključile u izravnu borbu s većim ukrajinskim vojnim jedinicama.

Crnomorska flota za operaciju je postavila 10 tenkovskih desantnih brodova, uključujući šest prebačenih iz Baltičke i Sjeverne flote prije početka neprijateljstava. Svaki može nositi do 25 oklopnih transportera ili do 10 glavnih borbenih tenkova, a može iskrcati snage izravno na nepripremljenu plažu. Udaljenost od Mariupolja do koncentracije ruskih snaga na teritoriju pod ruskom kontrolom relativno je kratka, reda veličine 75-100 nautičkih milja, što povećava mogućnost višestrukog iskrcavanja do platoa ako bude potrebno tijekom sljedećih nekoliko dana.

Ukrajina je u četvrtak službeno zatražila od vlade Turske da zatvori Bospor za ratne brodove ruske mornarice zbog neprijateljstava koja su u tijeku. Prema Montreux konvenciji, Turska upravlja plovnim putem i može ga zatvoriti za borce u vrijeme rata. No unatoč tome, u petak je tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako je odlučilo da mu Konvencija ne dopušta zatvaranje Bospor za ruska plovila koja se vraćaju u svoje matične luke – samo da bi ga zatvorila za plovila koja odlaze za Mediteran. To bi omogućilo svim ruskim ratnim brodovima iz Sebastopolja da prođu natrag kroz tjesnac u Crno more, čime bi se zapravo poništilo bilo kakvo formalno zatvaranje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Ruska vojska ispalila rakete na dva strana broda koja su bila na sidrištu
Ruska mornarica pobila ukrajinske graničare na Zmijskom otoku: “J… se!” bila je njihova zadnja poruka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.