5 min. čitanja

Mještani Ilovika i dalje inzistiraju na svojim uvjetima oko izgradnje luke Mrtvaška

Mještani Ilovika i dalje inzistiraju na svojim uvjetima oko izgradnje luke Mrtvaška
Foto: Facebook / Spasimo Otok Ilovik

ILOVIK/MALI LOŠINJ – Nakon dužeg mirovanja, ponovno se aktivirala Primorsko-goranska županija u vezi s projektom Mrtvaška, a nakon županije, oglasili su se i otočani s Ilovika.

Priopćenje Vijeća mjesnog odbora Ilovik prenosimo u cijelosti:

“Jučer smo imali priliku čuti u medijima da je PGŽ ispunila sve zahtjeve Ilovčana u vezi s projektom Mrtvaška, da su na zahtjev Ilovčana izradili skicu budućeg privremenog pristana u Mrtvaškoj, ali da Ilovčani „nažalost sada postavljaju nove zahtjeve“.

S obzirom da to nije istina i da se javnost na ovaj način svjesno krivo informira, a da se s druge strane pokušava oblatiti Ilovčane i MO Ilovik prikazujući ih neozbiljnima i onima koji opstruiraju napore Županije, u nastavku prenosimo čitav tekst očitovanja MO Ilovik PGŽ-u iz kojeg svatko može vidjeti i razumjeti činjenično stanje, a onda i zaključiti o tome tko je neozbiljan i čijom krivnjom su projekt Mrtvaška, a nažalost i otok Ilovik, došli u probleme.

Zbog opisanog neiskrenog i neistinitog informiranja javnosti, kao i zbog načina na koji je PGŽ organizirala sutrašnji sastanak, predstavnici MO Ilovik tom sastanku neće prisustvovati.

Pročitajte što smo napisali i sami prosudite!

Poštovana gđo. dožupanice Medarić,

S obzirom da nećemo prisustvovati sastanku kojeg organizirate za dan 23. veljače 2022. god. u Malom Lošinju, stav MO Ilovik opetovano Vam izražavamo pisanim putem.

Dakle, od prvog dana kada nam je nametnut problem izgradnje luke Mrtvaška, zahtijevamo samo dvije jasno određene stvari:

-izmjene u projektu na način da snizi visina budućeg gata u jednom dijelu; i

-vraćanje državne linije 311 na rutu Ilovik – Mrtvaška i omogućavanje da ta linija plovi dok radovi traju.

U pogledu sniženja dijela buduće rive, još u mjesecu prosincu dobili ste analizu projektanta što bi sniženje rive značilo u troškovnom i proceduralnom smislu, ali iako su od onda prošla već dva puna mjeseca i iako ste u više navrata neistinito tvrdili u medijima da je preprojektiranje u toku i da je dovršeno, još uvijek niste izmijenili projekt, dali zadatak projektantu za izmjenu projekta niti zatražili izmjenu građevinske dozvole.

Prema Vašim riječima, Vi to možete učiniti, ali je činjenica da ništa od navedenog još nije učinjeno.

Što se pak tiče vraćanja državne linije na rutu Ilovik – Mrtvaška, MO Ilovik nikada, ali doslovno nikada, nije zahtijevao izgradnju nekakvog privremenog pristana u Mrtvaški, već ste to vi predložili na sastanku kojeg smo imali u mjesecu prosincu u Malom Lošinju.

Odgovarajući na Vaš prijedlog kojeg ste nam, iako nepotpisanog, dostavili u pisanom obliku,  u našem dopisu od 5. prosinca 2022. god. izričito smo naveli da je pretpostavka bilo kakvog razgovora o „privremenom pristanu“ ta da nadležna lučka kapetanija da suglasnost za pristajanje na njemu jer u protivnom rješenje koje ste predložili nije izvedivo ni zakonito, a to znači da rješenja nema.

Uz to, a vezano uz postupak kojeg provodi Europski ured za borbu protiv prevara po našoj prijavi, izričito smo u istom dopisu zahtijevali da postojeći legalni Austro ugarski mol u Mrtvaškoj ne bude diran ili dekonstriuran dok god Europski ured za borbu protiv prevara ne donese svoju odluku ili dok se ne izgradi jedan trajni dio budućeg gata koji nama, mještanima otoka Ilovika, omogućuje normalno i redovno prometovanje državne linije Ilovik – Mrtvaška kako se ne bi dogodilo da EU uskrati financiranje projekta, a da mol bude srušen.

Treće, istim smo dopisom zahtijevali da se broj plovidbi državnom linijom na današnjoj ruti Ilovik – Mali Lošinj svede na jedanput dnevno, a da zauzvrat isti brod tri puta dnevno prometuje na liniji Ilovik – Mrtvaška čime bi se omogućio život otoka Ilovika.

Niti jedan od ovih zahtjeva do danas niste prihvatili.

Štoviše, danas je, zbog evoluiranja postupka pred Europskim uredom za borbu protiv prevara vrlo upitno da li su takva rješenja uopće više moguća.

Sada nam dolazite sa suštinski istim prijedlogom u vezi privremenog pristana, ali i nadalje:

-bez ikakve suglasnosti lučke kapetanije;

-i dalje s namjerom da radove započnete baš na strani odnosno mjestu postojećeg mola iako je postupak pred Europskim uredom za borbu protiv prevara danas u poodmakloj fazi i s neusporedivo većim izgledima da će financiranje projekta biti obustavljeno;

-i dalje navodeći da linija ne može biti vraćena na rutu Ilovik – Mrtvaška, a da bi se cjelokupni život otoka Ilovika trebao odvijati gumenjakom ili sličnim plovilom u unaprijed neodređeno dugom razdoblju.

Očito je, dakle, da od početka prosinca do danas niste napravili nikakav pomak pa se postavlja smisla daljnjih pregovora na način kako to činite.

Zbog svega navedenog ovime ponavljamo svoje zahtjeve koji su uvijek isti i nepromijenjeni:

-izmjene u projektu na način da snizi visina budućeg gata u jednom dijelu; i

-hitno vraćanje državne linije 311 na rutu Ilovik – Mrtvaška i omogućavanje da ta linija plovi dok eventualni radovi traju.

Jedino danas zakonito i moguće mjesto gdje ta linija može pristati je postojeći mol.

Ovime ujedno naglašavamo da vaše tvrdnje prema kojima ste vi (PGŽ) organizirali izgradnju privremenog pristana na zahtjev MO Ilovik, kao i tvrdnje prema kojima MO Ilovik „sada iznosi nove zahtjeve“ neistinite i predstavljaju grubu manipulaciju s ciljem prebacivanja odgovornosti na MO Ilovik i izbjegavanja odgovornosti PGŽ-a za situaciju koja je nastala.

Na kraju, želimo vam skrenuti pažnju da je otok Ilovik jedini otok kojemu je u posljednjih deset godina, prema službenim brojkama iz popisa stanovništva, broj stanovnika porastao za nevjerojatnih 30%. Pri tome se ne radi o umirovljenicima koje su svoje posljednje dane odlučili provesti na otoku nego se radi o porastu broja djece i mladih, što bi vama, koji obnašate javnu vlast, trebalo biti jako važno.

Nažalost, zbog vašeg projekta, naša djeca danas školu pohađaju vrlo otežano, ne mogu ići na slobodne aktivnosti, ne mogu učiti informatiku, ne mogu učiti strani jezik, ne mogu ići na pripreme za maturu ili pripreme za upis u srednju školu, ne mogu se družiti sa svojim vršnjacima, ne znaju što je kino i knjižnica.

Naši onkološki bolesnici i stariji ne mogu odlaziti liječniku na (redovne) preglede, naši radno aktivni onemogućeni su obavljanju svakodnevnih poslova i da ne nabrajamo dalje.

A sve to samo zbog toga da biste vi pokušali spašavati svoje stranačke drugove koji su za to odgovorni, odnosno ministra i njegovu svitu koja je ovome, zajedno s vama, kumovala.

Nadamo se da ćete iz poštovanja prema toj djeci i njihovim roditeljima kao i drugim stanovnicima otoka Ilovika u eteru ubuduće nastojati govoriti istinu.

S obzirom da je državna linija protuzakonito (odlukom AZOLPP-a) izmještena iako zakon ne poznaje takvu mogućnost, te s obzirom na to da je to učinjeno na formalni zahtjev ŽLU Mali Lošinj, ovime, nakon više od godinu dana neuspješnih razgovora i dopisivanja, u kojem razdoblju niste usvojili niti jedan od naših zahtjeva iako u medijima tvrdite da jeste, tražimo od vas da se najhitnije zauzmete za vraćanje državne linije na njezinu zakonitu rutu Ilovik – Mrtvaška.

U protivnom, zbog neizdrživosti situacije u kojoj se nalazimo, bit ćemo ponovno prisiljeni organizirati javne prosvjede i medijske akcije.

S poštovanjem

Vijeće mjesnog odbora Ilovik”

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.