2 min. čitanja

Rusi se hvale hipersoničnom protubrodskom raketom: “Pogađa ciljeve udaljene 1500 km!”

Rusi se hvale hipersoničnom protubrodskom raketom: “Pogađa ciljeve udaljene 1500 km!”
Foto: Youtube / Screenshot

Hipersonična protubrodska raketa Cirkon sposobna je pogoditi ciljeve na udaljenosti do 1500 km. To je u eteru TV kanala Rusija-1 objavio ruski zapovjednik fregate Admiral Gorškov, kapetan Igor Krokhmal.

– Ispaljivanje će se izvoditi na udaljenosti od 1.000 do 1.500 km. Ako uzmemo 1000 km i podijelimo s brzinom od 9 Macha, dobivamo vrijeme leta od 580-620 sekundi – rekao je kapetan Igor Krokhmal, u očekivanju lansiranja rakete, objavilo je Rusko Ministarstvo obrane.

Najavljeno lansiranje Cirkona održano je 19. veljače tijekom vježbi snaga strateškog odvraćanja. Kako proizlazi iz izvješća, pomorski cilj je pogođen na udaljenosti do tisuću kilometara. Lansiranje je izvedeno iz Barentsovog mora.

Također je rekao da je izgled hipersonične rakete Cirkon jedan od tajnih parametara. Prema njegovim riječima, i sam je vidio projektil Cirkon tek tijekom lansiranja, kada se u oblacima dima i vatre nije moglo ništa vidjeti, a u fregatu je raketa bila ukrcana u zatvoreni kontejner.

– Upravo ispod ovog poklopca univerzalnog lansera nalazi se tajni hipersonični Cirkon. Čak je i njegov izgled još uvijek najstroža tajna. Pri ovim brzinama, nemoguće je vidjeti pri lansiranju. Poznavajući dimenzije lansirnog okna, možemo pouzdano procijeniti dimenzije rakete. Njena duljina je oko 9 m, promjer je 60 cm – rekao je ruski zapovjednik.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije zatvorilo je značajno područje Barentsovog mora za plovidbu tijekom vježbi.

– Neka gledaju, nemamo ništa protiv, naprotiv, oni će u svojim informativnim izvješćima reći da da, doista, takvog oružja ima. Rusija nas ne vara, ne vodi nas na krivi put. Neka gledaju , naše vježbe su za to otvorene – naglasio je zapovjednik, govoreći o promatračima NATO-a koji prate testove duž granica zone isključenja rezervirane za gađanje.

Sve ovo Rusi su objavili neposredno prije prvih pregovora s Ukrajinom od početka ruske agresije, koji će se dogoditi na bjeloruskoj granici, gdje je upravo stigla ukrajinska delegacija.

Prema navodima ruske vojske, trenutno su u tijeku završna ispitivanja Cirkona s površinskog nosača. Programer i proizvođač rakete je Reutov NPO Mashinostroeniya (dio kompanije Tactical Missiles Corporation).

O raketi Cirkon

24. prosinca 2021. ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je lansiranje rakete Cirkon. Testovi su, rekao je, bili “uspješni, besprijekorni”. Točne karakteristike Circona su tajne. Ruski predsjednik Vladimir Putin je 20. veljače 2019. godine u poruci Saveznoj skupštini izjavio da raketa iz kompleksa Cirkon može postići brzinu koja je 9 puta brža od zvuka, a ima domet veći od tisuću km. kolovoza 2021. na vojno-tehničkom forumu Armija-2021 potpisan je ugovor o isporuci cirkona ruskom Ministarstvu obrane.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RADAR GA NE VIDI Misteriozni odjel ruske vojske razvio je novo i navodno najubojitije svjetsko oružje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.