TURSKA KONAČNO ODLUČILA Zabranjuje se ulaz ratnim brodovima u Crno more

Foto: Youtube / Screenshot

ISTANBUL –  Turska je upozorila i crnomorske i necrnomorske zemlje da ne propuštaju ratne brodove kroz tjesnac Bospor i Dardanele, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, javlja Reuters

Konvencija iz Montreuxa iz 1936. dopušta Turskoj da ograniči pomorski tranzit kroz svoje tjesnace tijekom rata, ali ima klauzulu o izuzeću brodova koji se vraćaju u svoju registriranu bazu.

– Implementirali smo ono što kaže Montreux, i to ćemo činiti od sada. Do danas nije bilo zahtjeva za prolaz kroz tjesnac – prenijela je državna novinska agencija Anadolu kako je rekao Mevlut Cavusoglu.

Najmanje četiri ruska broda trenutačno čekaju na odluku Turske da prijeđu iz Sredozemnog mora.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan ponovio je u ponedjeljak da Turska ne može napustiti svoje veze s Rusijom ili Ukrajinom, usred invazije Moskve na Ukrajinu, dodajući da će Ankara provesti pakt o izlasku iz svojih tjesnaca kako bi spriječila eskalaciju rata.

NATO saveznik Turska u nedjelju je nazvala rusku invaziju “ratom”, dopuštajući joj da se poziva na članke međunarodnog sporazuma iz 1936. koji će ograničiti prolaz nekih ruskih plovila iz turskih tjesnaca. Turska dijeli pomorsku granicu s Ukrajinom i Rusijom i ima dobre veze s objema.