4 min. čitanja

Bespravna gradnja na Čiovu – Šveđanin gradi bez dozvole, a institucije o tome nemaju pojma

Bespravna gradnja na Čiovu – Šveđanin gradi bez dozvole, a institucije o tome nemaju pojma
Foto: Bespravna gradnja na Čiovu/Čitatelj

ČIOVO – Priča o bespravnoj gradnji i devastaciji pomorskog dobra ponavlja se iz godine u godinu. Svježi primjer stiže nam s Čiova, u čijem je središtu švedski državljanin koji je, čini se, shvatio da na hrvatskoj obali, ako si dovoljno lukav, možeš graditi što hoćeš, koliko hoćeš i gdje hoćeš.

Jesu li nadležne institucije reagirale na slučaj s Čiova, zasad ne znamo, no nakon što nam je čitatelj poslao fotografije i priču vezanu uz spomenutu kuću i obližnje gradilište, kontaktirali smo sve institucije koje bi mogle i trebale imati saznanja o navedenom slučaju. No idemo redom.

Iz Općine Okrug dostavljene su nam fotografije navodno bespravnog objekta, u vlasništvu švedskog državljanina koji u Splitu ima tvrtku registriranu za gradnju stambenih i nestambenih zgrada. On je, prema tvrdnjama našeg čitatelja, u ožujku prošle godine kupio atraktivno zemljište na vrhu poluotočića Rat smještenog na južnoj strani Čiova pored poznate uvale Labaduša.

Foto: Čitatelj

Iako je po prostornom planu riječ o zelenoj zoni, švedski državljanin je na svega nekoliko metara od mora odmah krenuo s gradnjom dvoetažnog objekta za koji, kako smo doznali, nije ishođena građevinska niti lokacijska dozvola. Ironično ili ne, čovjek koji dolazi iz zemlje gdje mu ovakve stvari ne bi niti pale na pamet, i u ovoj godini nastavlja u istom tonu.

– Nakon uspjele realizacije spomenutog objekta, očito ohrabren lakom realizacijom i nereagiranjem državnih institucija, odlučio je nastaviti s divljom gradnjom i u novoj godini tako što je na istoj čestici krenuo s gradnjom još jedne građevine koja se trenutno odvija. Sramotno je da jedan švedski državljanin bahato i uzastopno krši hrvatske zakone bez ikakvih sankcija – požalio nam se čitatelj. Pa smo krenuli u provjeru spomenutih navoda.

Na parceli nisu dozvoljeni nikakvi građevinski radovi

Iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije doznajemo da nisu zaprimili nikakvu prijavu vezano uz bespravnu gradnju na pomorskom dobru, jer općina Okrug na ovoj parceli nije niti utvrdila granicu pomorskog dobra.

– Uvidom u evidenciju utvrdili smo kako granica pomorskog dobra na predmetnom području nije utvrđena niti je predan zahtjev za utvrđivanje iste. Slijedom navedenog očito je da na predmetnom području nije dodijeljena koncesija na pomorskom dobru kojoj je davatelj Splitsko-dalmatinska županija. Pomorskim dobrom koje nije dano u koncesiju upravlja jedinica lokalne samouprave te u tom smislu donosi godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom. Takav plan sadrži plan redovnog upravljanja, kojim se planiraju sanacije nastalih manjih oštećenja na pomorskom dobru te održavanje – rečeno nam je iz županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Međutim, od pročelnika županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo Marija Radevenjića saznajemo da nikakve građevinske dozvole za dotičnu parcelu niti su tražene, a još manje izdane.

Foto: Građevinski materijal za bespravnu gradnju na Čiovu/Čitatelj

– Na predmetnoj čestici nije izdano nikakvo odobrenje za građenje, ali se vodi upravni spor oko mogućnosti legalizacije građevina izgrađenih na terenu. Naime, naša služba u Trogiru odbila je zahtjev Vinke Botić iz Kaštel Novog za ozakonjenje jednostavne nezavršene zgrade i dvije pomoćne zgrade koje su nezakonito izgrađene na predmetnoj čestici, budući da su one u većim gabaritima, odnosno pomaknute na terenu u odnosu na avionski snimak iz 2011. Nakon žalbe investitora ministarstvo je potvrdilo naše rješenje, ali je investitor pokrenuo upravni spor pred Upravnim sudom koji je još u tijeku. U ovom trenutku na predmetnom zemljištu nisu dozvoljeni nikakvi radovi – rekao nam je pročelnik Radevenjić.

U Općini Okrug o bespravnoj gradnji nemaju pojma

Posebno nas je oduševila komunikacija s Općinom Okrug, kojima smo na nekoliko email adresa poslali službeni upit u kojem tražimo odgovor na pitanje – zašto na spomenutoj parceli nije označena granica pomorskog dobra te jesu li reagirali na nestašnog stranca koji se pretvorio u tipičnog sirovog Balkanca? Nakon višednevnih pokušaja da uspostavimo telefonsku komunikaciju s nadležnim osobama, konačno nam se javlja ženska osoba iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, koja se nije željela predstaviti.

Morski: Poštovanje, zovemo vas da provjerimo jeste li zaprimili naš upit i kada mislite odgovoriti na isti. Upit smo poslali pročelnici te službenici za informiranje, no nitko nam ne odgovara gotovo tjedan dana.

Službenica: Pa neće vam ni odgovoriti jer je službenica za informiranje na godišnjem.

Morski: Zar ne postoji druga osoba u općini koja preuzima dužnost kolegice ili kolege koji odlazi na godišnji? Osim toga, može nam odgovoriti i pročelnica. Ipak je to tema iz djelokruga njezinog ureda, budući da je riječ o bespravnoj gradnji.

Službenica: Ako je riječ o bespravnoj gradnji, onda se obratite građevinskoj inspekciji, a ne našem uredu.

Morski: Ali gospođo, mi nismo prijavitelji, već novinari koji žele doznati od nadležnih općinskih institucija jesu li upoznate s bespravnom gradnjom u zelenoj zoni na svom području te misle li išta po tom pitanju poduzeti?

Službenica: Onda zovite komunalnog redara, on bi o tome trebao znati više….

Foto: Temelj za još jedan bespravni objekt na Čiovu/Čitatelj

Ne želeći trošiti vrijeme na objašnjavanje što je čiji posao u jedinicama lokalnih samouprava, zovemo komunalnog redara. Nitko se ne javlja. Poslali smo i upit, no do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

U međuvremenu, švedski državljanin nastavlja s gradnjom na području koje po prostornom planu spada u zelenu zonu, na kojoj je zabranjena gradnja i koja se nalazi tik do mora. Bez obzira na sve navedeno Općina Okrug nije dosad tražila da se na spomenutom području ucrta granica pomorskog dobra, niti je išta poduzela da opareni stranac ne dokrajči obalni pojas koji bi s razlogom trebao biti zaštićen kao pomorsko dobro.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.