Isplovile ruske nuklearne podmornice s dalekometnim projektilima

Foto: Youtube / Screenshot

Ruske nuklearne podmornice otplovile su na vježbe u Barentsovo more, a mobilni lanseri raketa lutaju snježnim šumama Sibira nakon što je predsjednik te zemlje Vladimir Putin naredio da nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti.

Ruska Sjeverna flota u priopćenju je navela da je nekoliko njezinih nuklearnih podmornica uključeno u vježbe osmišljene za “uvježbavanje manevriranja u olujnim uvjetima”. Rečeno je da će se nekoliko ratnih brodova zaduženih za zaštitu poluotoka Kola (koji graniči sa Finskom) na sjeverozapadu Rusije, gdje se nalazi nekoliko pomorskih baza, pridružiti manevrima, javlja Associated Press.

U Irkutskoj regiji u istočnom Sibiru, jedinice strateških raketnih snaga raspršile su interkontinentalne balističke raketne bacače Yars u šumama kako bi uvježbale tajno raspoređivanje, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Vojska nije rekla jesu li vježbe povezane s Putinovom naredbom od nedjelje da se nuklearne snage zemlje stave u stanje visoke pripravnosti usred ruskog rata u Ukrajini. Također nije bilo jasno jesu li vježbe predstavljale promjenu u uobičajenim aktivnostima nuklearne obuke u zemlji.

Putinov dekret se odnosio na sve dijelove ruske nuklearne trijade, koja se, kao i u SAD-u, sastoji od nuklearnih podmornica naoružanih interkontinentalnim balističkim projektilima, kopnenih nuklearnih sustava i strateških bombardera sposobnih za nuklearno djelovanje. Sjedinjene Države i Rusija imaju daleko najveće nuklearne arsenale na svijetu.

SAD je rekao da je Putinov potez nepotrebno eskalirao iznad ionako opasnog sukoba, ali do sada nisu najavili nikakve promjene u svojoj razini uzbune od nuklearnog oružja, možda djelomično zato što je bilo nejasno što naredba ruskog predsjednika znači u praktičnom smislu.

Rusija i SAD imaju kopnene i podmorničke segmente svojih strateških nuklearnih snaga u pripravnosti i pripremljene se za borbu u svakom trenutku. U usporedbi sa SAD-om, Rusija se više oslanja na interkontinentalne balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama, koje su smještene u silosima ili postavljene na mobilne lansere. Promjenu njihovog statusa spremnosti moglo bi biti teže uočiti i procijeniti.

Putinova je naredba pojačala već rastuće napetosti i može se usporditi s kubanskom raketnom krizom iz 1962. u kojoj su Moskva i Washington bili na rubu nuklearnog sukoba.

Objavljujući svoju odluku, Putin je citirao “agresivne izjave” sila NATO-a i nove zapadne sankcije koje su zamrznule ruske devizne rezerve, potez bez presedana koji prijeti razornim posljedicama za njeno gospodarstvo i financije.

Najnovije izjave Putina i drugih ruskih dužnosnika upućuju na stav Kremlja o zapadnim sankcijama kao na prijetnju koja je jednaka vojnoj agresiji.

Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti, odgovorio je u utorak francuskom ministru financija Brunu Le Maireu komentirajući da će Europska unija pokrenuti sveobuhvatni gospodarski i financijski “rat” protiv Rusije:

– Danas je neki francuski ministar rekao da su objavili ekonomski rat Rusiji.

Medvedev, koji je bio ruski predsjednik u razdoblju od 2008. do 2012. kada je Putin morao prijeći na premijersko mjesto zbog ograničenja mandata, tako je Francuskoj odbrusio:

– Pazite na jezik, gospodo! I ne zaboravite da su se u ljudskoj povijesti ekonomski ratovi često pretvarali u prave.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSI OBJAVILI: “Nuklearna trijada” u stanju povećane pripravnosti!

NIJE ŠALA Putin naredio stavljanje nuklearnog oružja u stanje visoke pripravnosti!