VIDEO Može ploviti po uzburkanom moru, a da putnici niti ne osjete valove

Foto: Servo Yachts

Nisu svi te sreće da mirne duše i bez potrebnih medikamenata mogu ploviti morima. Morska bolest pogađa sve dobne skupine, a karakteriziraju je mučnina, vrtoglavica i povraćanje, koji su često praćeni naglom pojavom hladnog znoja i padom krvnog tlaka. No Amerikanci i Britanci doskočili su tom problemu. 

Američka tvrtka za proizvodnju brodova Servo Yachts je u suradnji s britanskim dizajnerima osmislila plovilo koje eliminira bilo kakvo gibanje uzrokovano utjecajem valova. Riječ je o katamaranu s aktivnim sustavom ovjesa, čiji trup je podijeljen u 3 dijela, a razvijena su dva koncepta – Martini 6.0 duljine 45 metara i Martini 7.0 duljine 50 metara.

U središnjem dijelu trodijelnog katamarana smještene su putničke kabine, koje su svojevrsnim zglobovima povezane s ostala dva dijela plovila koja se nalaze u vodi. Takva konstrukcija omogućava brodskom sustavu da stabilizira putnički dio i eliminira uobičajeno ljuljanje na uzburkanom moru. Iako je tehnologija patentirana i testirana, plovila još nisu izgrađena za komercijalnu upotrebu.

Zanimljivo je da bi katamarani trebali biti izrađeni od ugljikovih vlakana, što će ih činiti lakšim, ali i bržim od konvencionalnih plovila. U kompaniji vjeruju da će zahvaljujući njihovim plovilima morska bolest postati tek neugodno sjećanje onih koji su joj skloni. A takvih je, barem u SAD-u, prema podacima koji su izneseni na službenoj web stranici Servo Yacht, oko trećina građana.

J.K.