PAO JE HERSON Mariupolj pod opsadom, a Rusi spremaju brodove na Odesu

Foto: Screenshot

HERSON – Ruski vojnici su u Hersonu i silom su ušli u zgradu Gradskog vijeća, rekao je gradonačelnik tog grada.

U objavi na Facebooku napisanoj u srijedu oko 22 sata, gradonačelnik Hersona Igor Kolikajev rekao je.

– U Gradsko vijeće danas su ušli naoružani gosti. Moj tim i ja smo miroljubivi ljudi, nismo imali oružje, niti je bilo agresije s naše strane. U gradu nemamo ukrajinske oružane snage, samo civile i ljude koji žele ŽIVJETI ovdje! – napisao je gradonačelnik, prenosi N1.

Snimke s nadzornih kamera jučer su potvrdile da se ruski oklopnjaci nalaze u gradu, no nije bilo posve jasno kontroliraju li Rusi cijeli grad jer su ukrajinske vlasti demantirale da je grad pod kontrolom ruskih snaga te da borbe još traju.

Kolikajev je rekao da je pregovarao s invazijskim trupama.

– Nisam im ništa obećavao. Jednostavno nemam što obećati. Zanima me samo normalan život našeg grada! Samo sam tražio da ne pucaju u ljude – rekao je.

U gradu je proglašen policijski sat od 20 do 6 sati, a u grad smiju ući vozila koja dovoze hranu, lijekove i druge potrepštine. Gradonačelnik je rekao da će se uskoro pokrenuti javni prijevoz.

Građane je upozorio da se ne sukobljavaju s vojskom.

Ukrajinski dužnosnici potvrđuju i opsadu Mariupolja, a rat na južnoj bojišnici mogao uskoro doći i do dosad mirne Odese. Prema izvješćima američkih obavještajaca koji prate kretanje ruskih trupa, a o čemu javljaju američki mediji, nekoliko ruskih ratnih brodova plovi prema Odesi i očekuje se da bi tijekom četvrtka mogao početi napad na taj treći najveći ukrajinski grad.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: RUSKI BRODOVI ISPRED ODESE Stanovništvo se priprema za desant

Lučki grad Mariupulj Rusi ravnaju sa zemljom: “Kvart od 130.000 ljudi je gotovo uništen”