Estonski teretni brod potonuo u Crnom moru nakon eksplozije

Foto: Twitter

Estonski teretni brod potonuo je kod ukrajinske crnomorske luke Odesa nakon što je navodno naletio na plutajuću minu. Svih 6 članova posade uspjelo je napustiti brod, koji je nedugo nakon eksplozije potonuo.

BBC javlja da je estonski teretnjak Helt bio usidren uz obalu nakon što je prije nekoliko dana krenuo iz luke. Ukrajinski mediji pak tvrde da je ruska mornarica koristila Helt kao štit za skrivanje od ukrajinskog oružja dok ruske snage napreduju prema Odesi.

Prve informacije su govorile o nekoliko poginulih članova posade, no zadnje informacije govore da se svih 6 članova posade uspjelo spasiti.

Brod je plovio pod zastavom Paname i u vlasništvu je estonske tvrtke Vista Shipping Agency. Estonija je inače članica NATO-a koja graniči s Rusijom. Iako je zasad teško dobiti nepristranu i točnu informaciju o navedenom događaju, zapadni mediji prenose kako je brod naletio na morsku minu. Nema dokaza o tome tko je postavio mine, ali postoje nepotvrđene glasine da su ih postavili ukrajinski brodovi kako bi odvratili amfibijsku prijetnju ruske Crnomorske flote, piše portal Naval News.

Ukrajinska vojska tvrdi da Rusija šalje amfibijske desantne brodove kako bi zauzela Odesu, milijunski grad i veliku morsku luku na Crnom moru, dok se istovremeno nastavlja napredovanje ruske vojske preko južne Ukrajine.

J.K.