2 min. čitanja

Jemenski Huti pristali na sigurno uklanjanje raspadajućeg tankera punog sirove nafte

Jemenski Huti pristali na sigurno uklanjanje raspadajućeg tankera punog sirove nafte
Foto: Twitter

Jemenski pokret Huti potpisao je sporazum s UN-om vezan uz sigurno uklanjanje nasukanog raspadajućeg tankera, iz kojeg prijeti izlijevanje više od milijun barela sirove nafte.

Problem s tankerom Safer vuče se još od 2015. godine, kada se brod pun sirove nafte nasukao kod jemenskog naftnog terminala Ras Issa u Crvenom moru. Dužnosnici UN-a tada su upozorili da bi eventualni izljev nafte mogao ostaviti daleko veće posljedice na ekosustav Crvenog mora od katastrofe koju je uzrokovao Exxon Valdez 1989. kod Aljaske.

Da je pao dogovor oko zbrinjavanja ove potencijalne ekološke bombe koja bi uništila ne samo obalu ratom razorenog Jemena, već i dobar dio Crvenog mora, potvrdio je sinoć na Twitteru čelnik vrhovnog revolucionarnog komiteta Huti Mohammed Ali al-Houthi.

– Potpisan je Memorandum o razumijevanju s Ujedinjenim narodima u vezi sigurnijeg uklanjanja tankera iz Crvenog mora – stoji u objavi spomenutog čelnika na Twitteru, koji je usput opleo po svim političkim protivnicima, među kojima je posebno naveo Amerikance i Britance.

Da je postignut konstruktivan dogovor oko uklanjanja opasnog tankera potvrdio je i Reuters.

Šef UN-a za pomoć Martin Griffiths rekao je prošlog mjeseca da je postojao načelni dogovor da se nafta prebaci s FSO Safera na drugi brod. No nije spomenuo kada i na koji način.

Huti, koji se bore protiv međunarodno priznate vlade Jemena, kontroliraju područje u kojem je nasukan tanker, ali i nacionalnu naftnu tvrtku koja ga posjeduje.

Prethodno je postignut dogovor da tehnički tim UN-a pregleda raspadajući brod koji je izgrađen 1976. godine, te da izvrše sve moguće popravke, ali konačni dogovor o logističkim aranžmanima nije realiziran.

Inače, na tankeru Safer nisu provedene nikakve operacije održavanja od 2015. godine, kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala u Jemenu protiv Hutija povezanih s Iranom, koji su istisnuli međunarodno priznatu vladu iz glavnog jemenskog grada Sane.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.