Sazvan hitan sastanak Međunarodne pomorske organizacije

Foto: Sjedište Međunarodne pomorske organizacije/IMO

Međunarodna pomorska organizacija (IMO) za idući tjedan saziva poseban sastanak na kojem će se raspravljati o rizicima za pomorce i brodove u Crnom i Azovskom moru nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćila je u petak agencija UN-a za brodarstvo.

Više od 15 zemalja pozvalo je ranije ovog tjedna na sastanak IMO-a zbog zabrinutosti za sigurnost posade i brodova koji plove ugroženim područjem.  Mnoge brodarske tvrtke obustavile su plovidbu u pogođene crnomorske luke i druge terminale u Ukrajini, a istovremeno drastično su porasle premije osiguranja za putovanja, prenosi portal MarineLink.

Da brodari imaju razloga za brigu uvjerili su se tijekom proteklog tjedna. Teretni brod u vlasništvu Estonije potonuo je u četvrtak u blizini glavne ukrajinske crnomorske luke Odese, i to samo nekoliko sati nakon što je bangladeški brod pogođen projektilom ili bombom u drugoj luci, pri čemu je jedan od članova posade ubijen. To je uslijedilo nakon što su najmanje tri druga broda pogođena projektilima posljednjih nekoliko dana.

IMO je priopćio da će se virtualni sastanak održati 10. i 11. ožujka, a njime će predsjedati Vijeće koje se sastoji od 40 zemalja članica koje se biraju na dvije godine. Države koje nisu članice Vijeća, poput Ukrajine, moći će sudjelovati u raspravi.

IMO ima 175 država članica i tri pridružena člana te je zadužen za sigurnost međunarodnog brodarstva. Inače, sindikat Međunarodne federacije prometnih radnika i druga tijela odredili su u srijedu dijelove Crnog i Azovskog mora kao “područja ratnih operacija”, što pomorcima, između ostalog, daje za pravo da odbiju ploviti u navedenu regiju.

J.K.