2 min. čitanja

Ledolomac postavio rekord za plovidbu do najjužnije točke do koje se može ploviti na Zemlji

Ledolomac postavio rekord za plovidbu do najjužnije točke do koje se može ploviti na Zemlji
Foto: Američka obalna straža

Stari ledolomac američke obalne straže Polar Star stigao je do najjužnijih plovnih puteva na planeti, prilikom posjete Antarktičkom zaljevu kitova.

Polarna zvijezda dosegnula je položaj od 78° 44,022′ južne geografske širine, držeći se na udaljenosti od oko 500 metara od ruba Rossovog ledenog šelfa i tako dosegao najjužniju točku do koje je neki brod stigao plovidbom na Zemlji.

Ovo je južnije od trenutnog Guinnessovog rekordera. Godine 2017., kruzer The World je zabilježio da je dosegao 78°43,997′, oko 0,025 minuta sjeverno od tražene pozicije američkog ledolomca . Članovi posade rade s osobljem Guinnessove knjige rekorda kako bi službeno potvrdili novi rekord ledolomca.

Rekord je oboren zahvaljujući otapanju leda. Naime, 46 godina star Polar Star plovio je vodama koje su u prošlosti bile naznačene kao dio ledene police. Dijelovi Rossovog ledenog šelfa danas odstupaju otprilike 12 nautičkih milja od položaja prikazanih na službenim kartama. Polar Star je tijekom prolaska kroz Zaljev kitova pregledao 396 nautičkih milja ledenog šelfa za potencijalnu navigaciju u budućnosti, piše Marine Executive.

Godine 1997. ledolomac Polar Sea američke obalne straže, sestrinski brod od Polar Star, dosegnuo je 78 stupnjeva, 29 minuta južne zemljopisne širine – daleko sjeverno od ovogodišnjeg zabilježenog položaja Polar Star.

Ernest Shackleton je 1908. godine tijekom Nimrodove ekspedicije zaljevu dao naziv zbog velikog broja kitova koje su on i njegova posada vidjeli u ovom području. Tri godine kasnije, Roald Amundsen je uspostavio bazu u zaljevu, iz koje je krenuo u svoj uspješan pohod da postane prva osoba koja je stigla do Južnog pola. Nekoliko godina kasnije, admiral američke mornarice Richard E. Byrd uspostavio je bazu Little America u Zaljevu kitova tijekom svoje prve, druge i treće ekspedicije na Antarktici, istražujući više od 60% antarktičkog kontinenta.

– Posada  Polar Star ponosna je što ide stopama legendarnih istraživača Antarktika poput Shackletona, Amundsena i Byrda. Čak i danas, više od jednog stoljeća kasnije, nastavljamo to nasljeđe istraživanja, dosezanja novih mjesta i širenja ljudskog razumijevanja našeg planeta – rekao je kapetan William Woityra, zapovjednik ledolomca.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.