1 min. čitanja

Projekt obnove zapuštenih riječkih vojnih utvrda sada i u online publikaciji

Projekt obnove zapuštenih riječkih vojnih utvrda sada i u online publikaciji
Foto: Vojna utvrda/Grad Rijeka

RIJEKA – U cilju transformacije izgubljenog kulturnog nasljeđa u svrhu kulturnog turizma pokrenut je prekogranični projekt Revival, u sklopu kojega je obnovljena stara vojna utrvda na području Grada Rijeke.

Projekt Revival realiziran je u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., koji ima za cilj revitalizirati i ponovno staviti u upotrebu zapuštenu baštinu jadranskog krajolika te lokalnom stanovništvu i turistima, na siguran način, učiniti dostupnim zapuštene građevine, vojne utvrde i bunkere koji predstavljaju važan oblik kulturne baštine sa značajnim ekonomskim, turističkim i kulturnim potencijalom.

U Rijeci je u sklopu projekta uređeno Uporište Katarina B, kao reprezentativni primjer građevina obrambenog sustava Alpskog zida na riječkom području. Riječ je o vojnoj utvrdi koja datira iz 30-ih godina 20. stoljeća, koja ima 12 podzemnih tunela i vojnih bunkera, smještenih istočno od Centra za rehabilitaciju na Pulcu. Radi se o izuzeto kvalitetno sačuvanoj utvrdi, čiji je i unutrašnji i vanjski dio dostupan posjetiteljima.

U sklopu projekta objavljena je i online publikacija u kojoj je moguće vidjeti razvoj projekta kao i aktivnosti koje su se provodile u svakom od gradova uključenih u projekt.

Nositelj projekta je talijanski Grad Forli, uz partnere, talijanske gradove Campobasso, Cesenatico i Pesaro, Grad Rijeku i Grad Zadar, a partneri na projektu su i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilište u Zadru.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.825.035,00 eura, bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 136.127,50 eura, a preostala sredstva osigurali su partneri projekta.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.