2 min. čitanja

Europske organizacije o bakarskim primjerima dobre prakse

Europske organizacije o bakarskim primjerima dobre prakse
Foto: Miljenko Šegulja

BAKAR – Nedavno nas je razveselila vijest da će priča o projektu posvećenom slijepom bakarskom vodonoši biti uvrštena u katalog dobrih praksi europske inicijative Cultural Heritage in Action. Inicijativa je prepoznala vrijednost u reakciji TZ Grada Bakra na nepredvidivost pandemije kreiranjem novog edukativnog, inkluzivnog projekta. Priča o bakarskom vodonoši okupila je zajednicu unatoč restrikcijama koje su obilježile i proteklu godinu.

Podsjetimo, slikovnica o slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu pod nazivom „Kamenčići od suza” predstavljena je u obliku tiskanog izdanja i zvučnog zapisa krajem 2021. godine. Ona može poslužiti kao sredstvo za samostalno istraživanje Bakra stopama bakarskog vodonoše. Ivan Čop je, nakon više od stotinu godina, kroz dječja srca ujedinio zajednicu u najširem smislu: od brojnih sponzora i javnih ustanova koji su rado podržali projekt, lokalnih kreativnih snaga, stručnih voditelja, do autora teksta i ilustracija, a to su učenici 4. razreda OŠ Bakar sa mentoricom Almom Hess, 4. razreda PŠ Krasica sa mentoricom Bosiljkom Vrban Arh i 7.a razreda OŠ Hreljin s mentoricom Anom Emili Odović u generaciji 20/21.

Foto: Miljenko Šegulja / TZ Bakar

Ovo nije prvi put da je primjer turističkog razvoja Bakra zapao za oko europskim organizacijama. Jedna od vodećih svjetskih organizacija za interpretaciju baštine Interpret Europe uvrstila je Bakar u brošuru svoje inicijative „Recreating Tourism Through Heritage Interpretation” (Obnavljanje turizma kroz interpretaciju baštine).

TZ Grada Bakra prva je organizacija destinacijskog menadžmenta u Hrvatskoj i među prvima u Europi koja je organizirala tečaj za vodiče interpretatore organizacije Interpret Europe 2018. godine. Prepoznavši potencijal interpretacije baštine i njenu dodanu vrijednost za destinaciju, do danas je u Bakru realizirano gotovo 20 interpretacijskih projekata. Organizacija Interpret Europe istaknula je ovakvo djelovanje kao primjer destinacijama diljem Europe.

Treba istaknuti da su se, uz Bakar, u spomenutoj brošuri Interpret Europe našle još tri hrvatske destinacije, a to su Ližnjan, Vrsar i Središnja Podravina. Ova europska organizacija je upravo u Hrvatskoj pronašla najbolje primjere prakse oplemenjivanja turizma kroz interpretaciju baštine, nudeći uzor i drugima za kvalitetan i održiv oporavak destinacija.

Iva Silla

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.