2 min. čitanja

Ukrajinci optužili Ruse da prekrivaju imena i brojeve na bojnim brodovima

Ukrajinci optužili Ruse da prekrivaju imena i brojeve na bojnim brodovima
Foto: Odessa Journal

Ukrajinska državna granična služba izvijestila je da agresorska vojska Rusije bojom prekriva imena i brojeve na svojim brodovima.

Tvrde da su metode kojima se služe Rusi prljave i podsjećaju na najniže tradicije piratstva.

– Ovu akciju doživljavamo kao pripremu za buduće provokacije protiv civilnih brodova s ​​naknadnim optužbama ukrajinskih ratnih brodova – poručuju iz državne granične službe Ukrajine.

Pod izlikom lažne protuterorističke operacije blokiran je rad ukrajinskih luka. Gađana su 4 civilna broda. Iz jednog od postrojenih tankera dogovorili su ekološku katastrofu. Zaplijenili su jedno plovilo za traganje i spašavanje i više puta prijetili oružjem brodovima za spašavanje koji su pritekli u pomoć posadama pogođenih plovila. Zemlja bez časti i dostojanstva ne može uživati ​​u prednostima promicanja plovidbe, piše Odessa Journal, a iako je dio ovih tvrdnji već i potvrđen, uslijed ratnih zbivanja u cijeloj zemlji, pa i u području Crnog mora, sve izrečeno je trenutno nemoguće neovisno provjeriti.

List podsjeća i da ruski brodovi uskoro neće moći napuštati luke zbog odbijanja tvrtke Lloyd’s Voyage Rus da proda i nadogradi elektroničke navigacijske karte C-MAP, koje koristi većina ruskih brodova. Zemlje EU i Ujedinjeno Kraljevstvo razmatraju zabranu ulaska ruskim brodovima u njihove luke. Švedske luke već su bojkotirale sve ruske brodove i teret. Dunavska komisija oduzela je Rusiji ovlasti i zatražila odštetu zbog ometanja plovidbe.

A Turska koristi svoje ovlasti prema konvenciji iz Montreuxa iz 1936. da zatvori Bospor i Dardanele za strane ratne brodove u vrijeme rata i u slučaju prijetnje.

List zaključuje da prefarbana imena i brojevi na brodovima neće pokriti od srama i prijezira diljem svijeta, te podsjećaju da će svi umiješani odgovarati za ratne zločine i one koji su te ratne zločine prešutjeli.

Podsjetimo, ruske pomorske snage u Crnom moru granatirale su u ponedjeljak neke stambene zgrade na periferiji grada. Odesa se smatra glavnim strateškim i simboličnim ciljem za Rusiju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Počeo ruski napad na najveću ukrajinsku luku Odesu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.