1 min. čitanja

Primorsko-goranska županija kreće u projekt očuvanja autohtonih vinskih sorti i pčelinjih proizvoda

Primorsko-goranska županija kreće u projekt očuvanja autohtonih vinskih sorti i pčelinjih proizvoda
Foto: Pixabay/Ilustracija

RIJEKA – Primorsko-goranska županija i Sveučilište u Rijeci u narednom trogodišnjem razdoblju surađivat će na projektu očuvanja autohtonih vinskih sorti i medova PGŽ-a, a što uključuje povećanje njihove proizvodnje i nasada te nove načine komercijalizacije i promocije autohtonih proizvoda i tradicije. Vrijednost projekta je 300 tisuća kuna.

Na području Primorsko-goranske županije nalazi se nešto manje od 200 hektara vinogradarskih površina, a ova je županija po proizvodnji, osobito pjenušaca, na trećem mjestu u Hrvatskoj. U tome leži veliki turistički, ali i gastronomski potencijal pa će u projekt „Identifikacija i prezentacija vinarske i pčelarske proizvodnje” biti uključene vinarije s područja županije, udruge i OPG-ovi.

– Imamo veliku i kvalitetnu proizvodnju, a naši vinari na natjecanjima redovito osvajaju prva mjesta. Županija smo i velikog broja autohtonih vinskih kultivara i sorti poput žlahtine, jarbole, kastavske belice, sansigota i trojišćine – istaknuo je sveučilišni enolog Tomislav Pavešić, napomenuvši kako će se uz vinare, projektom pomoći i pčelarima da se približe krajnjem potrošaču.

Inače, u poljoprivrednoj djelatnosti PGŽ-a, pčelarstvo ima veliku važnost, a predvode različiti nektarni medovi, poput poznatog Goranskog meduna.

Partnerski odnos Sveučilišta i Županije nastavit će se i kroz razvoj dva županijska interpretacijska centra, i to za pčelarstvo u Staroj Sušici i „Hrvatsku vinsku kuću“ u Kraljevici koja će svojim postavom prezentirati vinogradarstvo županije, ali i šireg područja.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.