2 min. čitanja

Indija zaobilazi sankcije i od Rusije kupuje ogromne količine nafte

Indija zaobilazi sankcije i od Rusije kupuje ogromne količine nafte
Foto: Youtube / Screenshot

Indijska privatna rafinerija Nayara Energy nakon jednogodišnje stanke kupila je oko 1,8 milijuna barela ruske nafte Urals od trgovca Trafigura-e, izvijestili su indijski mediji i britanska novinska agencija Reuters.

Ovo je četvrti sporazum kojim se zaobilaze sankcije od početka ožujka i drugi za Nayara Energy. Indija i Rusija testiraju novu shemu plaćanja u rupijama i rubljama, prenosi Geopolitika News.

U srijedu je Indian Oil Corp, najveća indijska rafinerija, također kupila 3 milijuna barela ruske sirove nafte za isporuku u svibnju od trgovca Vitola. Ovo je druga kupnja ruske nafte za Indian Oil Corp ovog mjeseca.

Indija, treći najveći potrošač i uvoznik nafte u svijetu, nije podržala sankcije protiv Ruske Federacije. Ruske tvrtke imaju dionice u indijskim naftnim i plinskim tvrtkama.

Za isporuku nafte iz Rusije u Indiju koriste se ruski supertankeri, ali pod liberijskom zastavom, kojima upravlja Sovcomflot, koji je potpao pod sankcije. SAD, Velika Britanija i Kanada zabranile su ulazak u svoje luke brodovima koji plove pod ruskom zastavom, kojima upravlja ili su u vlasništvu Rusije. Osim toga, tankeri pod zastavom Marshallovih otoka koriste se za isporuku nafte iz Ruske Federacije.

Kako je danas izvijestio Reuters, u četvrtak je indijsko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo na upit parlamenta je li rat u Ukrajini utjecao na odnose s Rusijom, kazavši kako Indija ima prijateljske odnose i sa Sjedinjenim Državama i sa Rusijom koji se temelje na vlastitim zaslugama.

Ovakvo ponašanje Indije sve više iritira Sjedinjene Države, pa je prije dva dana na njega reagirao i osobno predsjednik Joe Biden.

Tri tankera mogli bi krenuti u Indiju iz baltičkih luka kako bi isporučili rusku naftu koju su europski trgovci odbili. O tome svjedoče podaci navigacijskih portala. Britanski Financial Times izvijestio je da se uvoz energenata iz Rusije u Indiju četverostruko povećao u ožujku ove godine.

Nedavno je indijski ministar nafte Hardeep Singh Puri kazao da će Indija proučiti prijedlog Rusije o prodaji sirove nafte po sniženim carinama kroz međusobne nagodbe o plaćanju u rubljima i rupijama.

Istovremeno, indijski The Business Standard izvijestio je da bi Indija ove godine mogla uvesti dodatnih 15 milijuna barela ruske nafte, što bi gotovo udvostručilo njen uvoz iz Rusije, prenosi Geopolitika News.

Američki Bloomberg izvještava kako, usprkos zapadnim kritikama, mnoge indijske državne tvrtke planiraju kupiti rusku naftu. Na primjer, Rafinerija Mangalore, Bharat Petroleum Corp i Petrochemicals Ltd trebaju naručiti naftu za svibanj i lipanj. Hindustan Petroleum Corp je već kupio 2 milijuna barela za lipanj, a Indian Oil Corp. (IOC) – 3 milijuna barela s isporukom u svibnju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.