Dodijeljeno milijun kuna neprofitnim organizacijama u PGŽ-u

Foto: Press konferencija, pgz.hr

PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA – Primorsko-goranska županija dodijelila je milijun kuna udrugama i neprofitnim organizacijama na javnom pozivu za sufinanciranje programa i projekata u području branitelja i stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, hobističke djelatnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, zaštite okoliša i prirode te civilne zaštite u 2022. godini. Sredstva će se rasporediti na 94 prijavitelja za 122 programa, rekla je zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare.

– PGŽ prepoznaje važnost financijske podrške radu neprofitnih organizacija civilnog društva kako bi im olakšali djelovanje u zajednici. Javni poziv pokriva široki spektar programa, a značajna sredstva namijenit će se i obnovi crkava na području PGŽ-a – rekla je Marina Medarić . Izvijestila je i da se trenutno na području PGŽ-a nalazi 799 raseljenih osoba iz Ukrajine. Šestero djece pohađa srednju školu, a 53 osnovnu, i to 36 na području županije, 11 u gradu Rijeci, troje u Opatiji i troje u Crikvenici, prenosi PGZ.hr

Za održavanje javnih i nerazvrstanih cesta na području Gorskog kotara i Općine Klana, Primorsko-goranska županija ravnomjerno će rasporediti iznos od 450 tisuća kuna za pomoć deset jedinica lokalne samouprave, informirala je resorna pročelnica Nada Milošević pojasnivši uvjete javnog poziva.

– Kriterij je bio da se sjedište Jedinice lokalne samouprave nalazi iznad 450 metara nadmorske visine kako bi se pomoglo jedinicama sa specifičnim uvjetima života. Na javni poziv se odazvalo svih deset lokalnih samouprava s prijavama u vrijednosti 1,4 milijuna kuna, koje bi PGŽ financirala s 50 posto. S obzirom je planiran iznos od 450 tisuća kuna, a nije bilo hitnoća i potrebe izrade projektne dokumentacije ili ishođenja dozvola, svakom prijavitelju dodijeljen je iznos od 45 tisuća kuna – rekla je pročelnica.

Pročelnik Mladen Brajan izvijestio je o odabiru projekata razvoja selektivnih oblika turizma za 2022. godinu. Raspoređeno je 300 tisuća kuna lokalnim turističkim zajednicama za sedam projekata, poput uređenja šetnica, obnove suhozida, postavljanja punionice za električne bicikle, a TZ-u Gorski kotar dodijeljen je iznos od 125 tisuća kuna za projekt postavljanja turističke signalizacije uz autocestu A6 za koji je spreman elaborat i ishodovane dozvole.

– Ulažemo u marketing koji će doprinijeti boljoj vidljivosti i sadržajima u našoj županiji – rekao je pročelnik.