Mulja li se na rabačkoj plaži Maslinica?

Foto: Google Maps / Screenshot

RABAC –  Pomalo nesvakidašnji slučaj u Rapcu. Grad Labin pokrenuo je upravnu tužbu protiv Županije zbog koncesijskih odobrenja. Postavlja se pitanje mulja li se na plaži Maslinica u Rapcu, i jesu li pravila za svakoga ista?

Tužba je pokrenuta, kako je kazao pročelnik Upravnog odbora za komunalne djelatnosti Danijel Žužić, nakon što je Grad iskoristio sve pravne mogućnosti žalbe, piše Glas Istre.

Vijećnik Mladen Bastijanić smatra da je riječ o muljanju – jer su u igri prije bili neki drugi ljudi, koji su dobili koncesije na pet godina, pa se sad igra s paragrafima, zakonima i pravilnicima – zaključuje.

Grad Labin je koncesijska odobrenja na plaži Maslinica u Rapcu, uz prvotnu suglasnost Županije, najprije izdao na rok od pet godina, da bi zatim ispalo da ih može izdati samo na rok od godinu dana, a 11. ožujka podignuo je upravnu tužbu protiv Istarske županije. Otkrio je to na aktualnom satu labinskog Gradskog vijeća Danijel Žužić, pročelnik Upravnog odbora za komunalne djelatnosti, odgovarajući na pitanje vijećnika Demokrata Mladena Bastijanića.

Odluku o tome tko je u konačnici ovdje u pravu donijet će Upravni sud u Rijeci. Tužba je pokrenuta, kazao je Žužić, nakon što je Grad iskoristio sve pravne mogućnosti žalbe.

– Poslana su i prigovorna pisma Istarskoj županiji, u kojima smo se pozvali na Zakon o općem upravnom postupku – kazao je.

Postavlja se pitanje, tko je pogriješio? Bastijanić je prethodno podsjetio da je na natječaju bilo navedeno da se koncesijska odobrenja daju na puno duži rok nego što se na kraju ispostavilo.

– S obzirom na to da je gradonačelnik prošle godine donio Pravilnik o upravljanju pomorskim dobrom na području Grada Labina, a u njemu je navedeno da se koncesija daje na rok od pet godina, postavljam jednostavno pitanje – tko je pogriješio, gradonačelnik ili Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru – pitao je Bastijanić.

Žužić je pojasnio da je, što se plaže Maslinica tiče, te donošenja koncesijskih odobrenja, Grad od 29. listopada do 28. studenog lani obavio Savjetovanje s javnošću.

Utom je stigla primjedba predstavnika tvrtke Maslinica, u kojoj se ističe da su oni uputili Istarskoj županiji iskaz interesa za koncesiju na toj plaži. Županija je, pak, 24. studenog od Grada zatražila očitovanje o izdavanju koncesijskih odobrenja na Maslinici, na što je Grad odgovorio da se on i dalje drži Plana upravljanje pomorskim dobrom koji predviđa petogodišnja koncesijska odobrenja, istaknuo je Žužić.

Plan je, kazao je, zatim i usvojen te je proslijeđen Istarskoj županiji, koja je potvrdila da je on u skladu sa županijskim planom, pa je stupio na snagu 24. prosinca, nakon čega su počeli pristizati zahtjevi zainteresiranih poduzetnika, i to njih devet.

– Do 24. siječnja je stiglo devet zahtjeva koji su proslijeđeni Županiji na potvrdu. No, iz Županije je uslijedio odgovor da su zaprimili inicijativu tvrtke Maslinica koja planira koncesioniranje na toj plaži u 2023. godini. Na koncu čitavog postupka Grad je zakinut i može izdati koncesijska odobrenja samo na godinu dana. Zakinuti su i svi koncesionari na plaži koji su uputili zahtjev – zaključio je Žužić.

Z.G.